Áfacsökkentést és fordított adózást javasol Csányi Sándor

magyar kormány csökkenthetné az alapvető élelmiszerek után fizetendő áfát és fordított adózást vezethetne be az egész szektorban az eurómilliárdos veszteséget okozó adócsalás elleni küzdelem érdekében – javasolta Csányi Sándor, a Bonafarm tulajdonosaként a Reuters hírügynökségnek adott interjújában. Az áfacsökkentés ötlete nem áll távol a kormány elképzeléseitől sem, hiszen az elmúlt időszakban Orbán Viktor és Matolcsy […]

Szerző:

magyar kormány csökkenthetné az alapvető élelmiszerek után fizetendő áfát és fordított adózást vezethetne be az egész szektorban az eurómilliárdos veszteséget okozó adócsalás elleni küzdelem érdekében – javasolta Csányi Sándor, a Bonafarm tulajdonosaként a Reuters hírügynökségnek adott interjújában. Az áfacsökkentés ötlete nem áll távol a kormány elképzeléseitől sem, hiszen az elmúlt időszakban Orbán Viktor és Matolcsy György is hasonló véleményen volt.

Forrás: tradermagazin

ez a bejegyzés

ez a bejegyzés a Metrinwest kft. mérlegtechnikai megoldásainak bemutatására szolgál. Profiljaink között a hídmérlegek és technológia mérlegek mellett a kalibrálás szerepel. tags: hídmérleg; vasúti; közúti; kombinált; technológiai mérlegek; big-bag zsáktöltő; elektronikus raktármérlegek; hordótöltő mérlegek; ex-es mérlegek; tartálymérleg; szalagmérleg; precíziós mérlegek; analitikai mérlegek; darabszámlálós mérlegek;precíziós mérlegek; élelmiszeripari mérlegek; címkenyomtató mérlegek; szuperlapos saválló mérlegek; felsőpályás húsipari mérlegek

Több cikkben foglalkozott a magyar élelmiszeriparban tapasztalható adócsalással a Reuters. Egyrészt arról számolt be, hogy Magyarország mennyit bukik az áfacsalással, majd Csányi Sándor ajánlásait foglalta össze egy cikkben.

 

Csányi Sándor – aki egyben az OTP Bank elnök-vezérigazgatója is – a Bonafarm tulajdonosaként arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben Magyarország nem hoz újabb intézkedéseket, akkor az egész élelmiszerszektor a feketepiacra kényszerülhet.

 

A tudósítás szerint a Bonafarm összeállt a Bunge amerikai agrárpiaci cégcsoporttal és azt kéri a magyar és európai hatóságoktól, hogy tegyenek többet az adócsalás megakadályozása érdekében.

 

Iparági szakértők és a Bonafarm saját számításai szerint Magyarország 1000-2000 milliárd forintnak megfelelő áfát nem tud beszedni évente, ennek a fele az élelmiszeriparhoz köthető – mondta Csányi.

 

Ha összekapcsoljuk az áfacsalást és a feketepiacon megkötött ügyleteket, akkor ezek a tiltott területen működő gazdálkodók 50%-os költségoldali előnnyel dolgoznak – mutatott rá a bankvezér, aki szerint az egész hálózat ellen a megfelelő eszközökkel kell felvenni a harcot. Ellenkező esetben a legális piaci szereplők még több adót fognak fizetni és kiárazzák őket a piacról. Végül az egész élelmiszeripar egy nagy fekete piac lesz.

 

Csányi szerint az egyik megoldás az lenne, ha csökkenne az alapvető élelmiszerek áfakulcsa a mostani 27%-ról, ez ugyanis a csalók kedvét szegheti. Egy 5-10% közötti áfakulcs megállítaná a csalók piaci részesedésének növekedését, mivel a környező országok is ehhez hasonló kulcsot alkalmaznak – fogalmazott Csányi Sándor, aki azt is hozzátette, hogy a feldolgozott élelmiszerekre is egy alacsonyabb, 20%-os kulcs kellene vonatkozzon.

 

Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése nem áll távol a kormány elképzeléseitől. Orbán Viktor miniszterelnök egy áprilisi interjúban ugyanis azt mondta, hogy “az ötkulcsos áfa esetén az alapvető élelmiszerek, a rezsiköltségek és a gyerekneveléssel kapcsolatos áruk nagyon alacsony kulccsal adóznának, a luxuscikkeket pedig – az ékszerektől a nagyon drága autókig – magas áfakulcs terhelné”. Ezt megelőzően Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is egy “széthúzott áfarendszer mellett érvelt” egy publicisztikájában. (portfolio.hu)

Címke: , , ,

Nesze szemem egyél még !

Sokszor nehezen állunk ellen a finom ételeknek, és ezt tapasztaljuk a hírekkel kapcsolatban is. Elolvassuk, bosszankodunk és örülünk. Vagy azt mondjuk magunknak, hogy erre mindig emlékezni fogok (persze, hogy nem :-), de az is lehet, hogy kipróbálod. Leggyakrabban azonban csak olvasunk.

... közömbösen. Ez amit biztos nem szeretnénk. Ezért összegyűjtjük azokat a cikkeket, amikről van véleményünk és azokat a cikkeket, amiket a Google vagy más kereső véletlenül dob nekünk. Kíméletlenül és elkötelezetten nem változtatunk, mivel tudjuk, hogy szükség van agyagtáblákra és papirusztekercsekre. Legyen ez az oldal is ilyen. Ja, és bocs a reklámokért.

Klikk

Reklám pedig van. Szükség van rá a keresőmotorok miatt, a látogatás növeléséhez és persze bevételforrás számunkra. Biztos, hogy rajtad is segít. Hívj fel minket, vagy küldj egy levelet és beszéljünk róla.

Megéri !