Adatbázist készítenek a tehetséges diákokról

A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács tehetséggálát szeretne szervezni, ha sikerül ehhez anyagi támogatást szerezni Forrás: Magyar Szó Olyan vajdasági oktatási intézmények, civil szervezetek váltak a magyarországi Nemzeti Tehetségsegítő Tanács révén tehetségpontokká, amelyek szívügyüknek tekintik, hogy felfedezzék diákjaikban a tehetséget, foglalkozzanak velük, hogy kibontakozhassanak képességeik. Persze, mielőtt egy tehetségpont megkapná a négy évre szóló akkreditációt, az említett […]

Szerző:

A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács tehetséggálát szeretne szervezni, ha sikerül ehhez anyagi támogatást szerezni

Forrás: Magyar Szó

Olyan vajdasági oktatási intézmények, civil szervezetek váltak a magyarországi Nemzeti Tehetségsegítő Tanács révén tehetségpontokká, amelyek szívügyüknek tekintik, hogy felfedezzék diákjaikban a tehetséget, foglalkozzanak velük, hogy kibontakozhassanak képességeik. Persze, mielőtt egy tehetségpont megkapná a négy évre szóló akkreditációt, az említett magyarországi testület szakemberei felmérik, milyen munka folyik a tehetséggondozás terén.

ez a bejegyzés

ez a bejegyzés a Metrinwest kft. mérlegtechnikai megoldásainak bemutatására szolgál. Profiljaink között a hídmérlegek és technológia mérlegek mellett a kalibrálás szerepel. tags: hídmérleg; vasúti; közúti; kombinált; technológiai mérlegek; big-bag zsáktöltő; elektronikus raktármérlegek; hordótöltő mérlegek; ex-es mérlegek; tartálymérleg; szalagmérleg; precíziós mérlegek; analitikai mérlegek; darabszámlálós mérlegek;precíziós mérlegek; élelmiszeripari mérlegek; címkenyomtató mérlegek; szuperlapos saválló mérlegek; felsőpályás húsipari mérlegek


 

A tehetségpontok ernyőszervezetét, a Vajdasági Tehetségsegítő Tanácsot 7 oktatási intézmény, civil szervezet alapította 2010-ben, s jelenleg már 11 tagszervezete van. Elnöke De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének vezetője. Beszélgetésünk apropója, hogy a közelmúltban két képzést is szerveztek.

 

– Amióta iskola létezik, a tehetséges tanulókra mindig is figyeltek a pedagógusok, évszázadokra visszamenő sikeres tehetséggondozó munkáról vannak adatok. Ugyanakkor az utóbbi évtizedekben a kutatók és a gyakorlati szakemberek sok olyan eszközt, módszert dolgoztak ki, amelyek a korábbiaknál hatékonyabbá tehetik az iskolai tehetséggondozást. Ezekkel a módszerekkel szeretnénk megismertetni a pedagógusokat, a tehetséggondozó munkához igyekezett segítséget nyújtani az a 2 képzés, melyre nemrég került sor a magyarországi Nemzeti Tehetségpont és a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács közreműködésével –hallottuk De Negri Ibolyától. Mint mondta, a Bánáti Magyar Pedagógusok Egyesületének tagjai 10 órás képzésen vettek részt A kreativitás és a gondolkodás fejlesztése címmel. Mózes Krisztián, budapesti előadó, nem csak általános ismereteket, de műhelymunka keretén belül, olyan gyakorlati feladatokat is bemutatott, melyeket a tanulókkal akár szaktantárgyi órán, akár osztályfőnöki órán is el lehet végezni, és amelyekkel a diákok gondolkodását, kreativitását fejlesztik.

 

– A matematikai tehetség fejlesztése című képzés az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete keretein belül folyt, melyen 25 matematikus tanár vett részt a debreceni Kovács Gábor előadásán. Elhangzott, hogy a matematikai tehetség a legkorábban fellelhető tehetségtípus, fejlődési fázisai gyorsak, fejlesztése legjobban gyakorlati feladatok megoldásával történhet, de a tanulókat mindenképp az önálló munkára kell serkenteni. A matematikai gondolkodás döntő tényezője az a képesség, hogy felismerjük a szabályszerűségeket, és meglássuk a kapcsolatokat. A pedagógusok visszajelzései is azt bizonyítják, a képzésen alkalmazható, hasznos ismereteket szereztek a tehetséggondozáshoz – mondta az elnök asszony. Kérdésünkre, hogy a tehetséget felfedezni vagy kibontakoztatni nehezebb-e, beszélgetőtársunk azt válaszolta, ez utóbbi a nehezebb. A pedagógusoknak ezt a munkáját, a feladat iránti elkötelezettségét a mostaninál sokkal jobban meg kellene becsülni. Mutatta, milyen remek kiadványai vannak a Nemzeti Tehetségsegítő Tanácsnak, amelyek remek ötletekkel szolgálnak szinte minden tudományágból, művészeti ágból a pedagógusoknak.

 

Terveik között szerepel a tehetséges diákokról egy adatbázis létrehozása, úgyhogy a különböző versenyeken is figyelik, kik azok, akik a legjobban szerepelnek. Magyarországon létezik tehetségútlevél, amelyben feltüntetik, hol mindenütt volt megmérettetésen a diák, milyen eredménnyel. Ez egy referencialevél a továbblépéshez, ezt jó lenne nálunk is meghonosítani.

 

A másik, amelyet szeretnének megvalósítani, ám amelyre sajnos tartományi szinten hiába pályáztak pénzért: a tehetséggála, amely hozzájárulna, hogy reflektorfénybe kerüljenek a kiemelkedő diákok és a velük foglalkozó tanárok. Őszre lett volna/lenne jó ezt megszervezni, amikor a 2011/12-es tanévben elért kiváló eredményekre terelődne a figyelem.

 

A tagok: Zentáról a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, a Bolyai Farkas Alapítvány a Magyarul Tanuló Tehetségekért, a Stevan Mokranjac Alapfokú Zeneiskola, a Natura Kutatók Klubja, a szabadkai székhelyű Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete, a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola, az újvidéki székhelyű Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium, az adai Cseh Károly iskola, a magyarkanizsai J. J. Zmaj iskola, a muzslyai Szervó Mihály Általános iskola.

Címke: , ,

Nesze szemem egyél még !

Sokszor nehezen állunk ellen a finom ételeknek, és ezt tapasztaljuk a hírekkel kapcsolatban is. Elolvassuk, bosszankodunk és örülünk. Vagy azt mondjuk magunknak, hogy erre mindig emlékezni fogok (persze, hogy nem :-), de az is lehet, hogy kipróbálod. Leggyakrabban azonban csak olvasunk.

... közömbösen. Ez amit biztos nem szeretnénk. Ezért összegyűjtjük azokat a cikkeket, amikről van véleményünk és azokat a cikkeket, amiket a Google vagy más kereső véletlenül dob nekünk. Kíméletlenül és elkötelezetten nem változtatunk, mivel tudjuk, hogy szükség van agyagtáblákra és papirusztekercsekre. Legyen ez az oldal is ilyen. Ja, és bocs a reklámokért.

Klikk

Reklám pedig van. Szükség van rá a keresőmotorok miatt, a látogatás növeléséhez és persze bevételforrás számunkra. Biztos, hogy rajtad is segít. Hívj fel minket, vagy küldj egy levelet és beszéljünk róla.

Megéri !