Kocsis István, a volt BKV vezérigazgató

Menesztették Csányi Sándor barátját és üzlettárását, Kocsis Istvánt a BKV éléről

Szerző:

Fent döntöttek Kocsisról

Mindössze fél nap kellett ahhoz, hogy a “megfelelő helyen” – a tulajdonos fővárosnál magasabb szinten – döntsenek Kocsis István sorsáról. A BKV vezérigazgatója múlt hét csütörtökön még feladatait, e heti programját szervezte, de pénteken már közölte három helyettesével, távozik a cég éléről. Úgy tudjuk, “magasabb politikai és üzleti érdekek” a BKV-nál kötött néhány vitatott szerződés felemlítésével bírták távozásra az MVM-ügyben meggyanúsított – és emiatt meggyengült – Kocsist.

 

Nem a BKV-t tulajdonló fővárosi önkormányzatnál mondták ki a végső szót Kocsis István BKV-vezérigazgató “közös megegyezéssel történő távozásként” szépített kirúgásáról, hanem annál magasabb szinten, ráadásul nem szakmai, hanem üzleti és politikai megfontolások alapján – értesült lapunk. Úgy tudjuk, mindez ráadásul igen váratlanul történt, bár Kocsis “érinthetetlensége” érezhetően meggyengült az MVM-ügyben augusztus közepén történt meggyanúsítása után.

HIRDETÉS

 

Ennek ellenére a BKV-t 2008 ősze óta irányító menedzser információink szerint egyáltalán nem számolt azzal, hogy rövid időn belül távozni kényszerül a közlekedési cégtől, mert gyanúsítása után még azzal nyugtatta kollégáit: kitölti a szerződésében rögzített ötéves, 2013-ig szóló mandátumát. Sőt, Tarlós István főpolgármester sem utalt arra az elmúlt hetekben, hogy ilyesmivel számolna. Augusztus végén a Magyar Nemzetben ugyan Tarlós úgy fogalmazott, “nem védi meg” a cég élén a tavalyi választás utáni fővárosi cégvezető-leváltási hullámban egyedül nem érintett Kocsist, de hozzátette: “amíg tényszerűen be nem bizonyosodik, hogy bármi is Kocsis István terhére róható, és amíg a BKV ügyeiben nem érintett, addig nincs ok rá, hogy felmentsem”.

Ennek ismeretében értesüléseink szerint még a múlt héten is nyugodtan dolgozott Kocsis a BKV Akácfa utcai irodaházában. Olyannyira, hogy csütörtökön még feladatait, e heti programját szervezte. Néhány óra leforgása alatt viszont minden megváltozott: pénteken három helyettesével már tényként közölte, távozik a cég éléről. Aligha önként hozott elhatározásában forrásaink szerint az erősíthette meg, hogy “magasabb politikai és üzleti érdekek”, elérkezettnek látták az időt, hogy az MVM-ügy miatt amúgy is meggyengült Kocsist távozásra bírják. Méghozzá azzal, hogy ha BKV-s ügyben való érintettsége hiányzik csak, vegye elintézettnek a dolgot. Vagyis a már korábban kirobbant, az általa a BKV-nál kötött néhány vitatott szerződés felemlítésével bírhatták távozásra. Úgy tudjuk, ezen a ponton már nem számított, hogy a főpolgármester vagy éppen a Kocsissal kiváló baráti és üzleti viszonyt ápoló Csányi Sándor OTP-vezér kiáll-e mellette.

Információnk szerint sokaknak kapóra jöhetett, hogy Kocsis “sarokba szorult”, mert sem kormányzati körökben, sem az üzleti szférában sem vette például mindenki “jó néven”, hogy néhány “meghatározó” személy véleményével ütköző álláspontot alakított ki a BKV jövőbeni sorsát illetően. Különösen érzékeny pont volt ezekben a vitákban a hamarosan az Országgyűlés elé kerülő személyszállítási törvény illetve a jövő év januárjától működő Nemzeti Közlekedési Holdingnak a BKV-t érintő “startégiai elképzelése”. Úgy tudjuk, a BKV élén történt személycsere ráadásul a Vitézy Dávid vezette Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. hosszabb távú elképzeléseibe is beleillett.

Tegnap Tarlós a Városházán fogadta Kocsist, ahol a fővárosi önkormányzat közlése szerint “közös megegyezéssel a vezérigazgató munkaviszonyának megszüntetésében állapodtak meg.” Ez alapján a vezérigazgatóként csaknem havi másfél millió forintot kereső Kocsis végkielégítésre sem tarthat igényt – bár ez amúgy sem lett volna számottevő összeg az évekkel ezelőtt, a BKV-nál “lelépési pénzként” sok felsővezetőnek kifizetett több tízmillióhoz képest. E botrányos eseteket éppen Kocsis tárta fel, miután a céghez került – ezzel jelentős mértékben segítve egyébként a Fidesz választási győzelmét.

A főpolgármester átmenetileg a közlekedési cég igazgatósági elnökéből vezérigazgatóvá “léptette elő” Várszegi Gyulát, aki közlekedési szakemberként a ’70-es és a ’80-as években Tarlós főnöke volt a Metróber Vállalatnál. Új szerepében Várszegi rögvest vezérigazgatói értekezletet hívott össze tegnap 11 órára. Értesüléseink szerint csupán a helyzetet és kinevezését ismertette a cég felső vezetőivel, további személycserék egyelőre nem kerültek szóba. Úgy tudjuk, sem ezen a megbeszélésen, sem a BKV igazgatótanácsának 14 órára összehívott ülésén nem beszélt radikális változásokról, csupán tudatta, hogy fél évre kapott megbízást a főpolgármestertől és szeretné továbbvinni a dolgokat. Vélhetően azért fél évre szól vezetői mandátuma, mert ennyi idő alatt lebonyolítható a vezérigazgatói posztra kiírni tervezett pályázat.

Emlékezetes, Kocsist a Magyar Villamos Művek (MVM) volt vezérigazgatójaként hűtlen kezeléssel gyanúsítják, ám az általa is elismert vagyonvesztésért 19 oldalas vallomásában elhárította a felelősséget és sajtóhírek szerint terhelő vallomást tett a 2008-ban az MVM-től őt menesztő Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökre, Szilvásy György titokminiszterre és Kóka Jánosra, a gazdasági tárca akkori vezetőjére. Ami a “felemlegetett” BKV-s ügyeit illeti, azokról a még 2009 tavaszán – a Kocsis István és Hagyó Miklós akkori MSZP-s főpolgármester-helyettes “háborúja” idején – kirobbant szerződésekről lehet szó, melyeket BKV-vezérként már Kocsis kötött egy ciprusi illetve egy svájci céggel vitatható hasznosságú tanácsadásra néhány tízmillió forint értékben.

Csányit és Tarlóst gyengítik?

Egyes források Kocsis meggyanúsítása mögött is Csányi Sándor OTP-vezérigazgató “visszaszorításának” szándékát vélik felfedezni – írta a múlt héten a Magyar Narancs. A lap emlékeztetett, Kocsis régi barátja és üzlettársa a bankvezérnek; mások mellett hosszú évek óta közösen vezetik a Csányi Pincészet Zrt.-t. A cikk kitért arra is, hogy Csányi elegánsan, de egyértelműen igyekszik függetleníteni magát a Simicska-Nyerges-féle üzleti körtől, de a gazdasági érdekellentétek adottak. Simicska Lajos egyik közeli üzlettársa, Töröcskei István a tavaly az érdekeltségébe került SPE Bank Zrt. feltőkésítésével például a hetilap szerint az OTP piaci pozícióit igyekszik gyengíteni. A cikk azt is megemlítette, hogy “feketelistára” került Tarlós István is, aki 2009-ben kifakadt a Margit híd felújítására vonatkozó szerződések átláthatatlansága miatt. A Magyar Narancs forrása úgy fogalmazott: “Hiába kedveli Orbán, a Tarlóst szét fogják szedni.”

///forrás: Lengyel Tibor / Népszava ///

Címkék: , , , , , , , , , , , , , ,

Nesze szemem egyél még !

Sokszor nehezen állunk ellen a finom ételeknek, és ezt tapasztaljuk a hírekkel kapcsolatban is. Elolvassuk, bosszankodunk és örülünk. Vagy azt mondjuk magunknak, hogy erre mindig emlékezni fogok (persze, hogy nem :-), de az is lehet, hogy kipróbálod. Leggyakrabban azonban csak olvasunk.

... közömbösen. Ez amit biztos nem szeretnénk. Ezért összegyűjtjük azokat a cikkeket, amikről van véleményünk és azokat a cikkeket, amiket a Google vagy más kereső véletlenül dob nekünk. Kíméletlenül és elkötelezetten nem változtatunk, mivel tudjuk, hogy szükség van agyagtáblákra és papirusztekercsekre. Legyen ez az oldal is ilyen. Ja, és bocs a reklámokért.

Klikk

Reklám pedig van. Szükség van rá a keresőmotorok miatt, a látogatás növeléséhez és persze bevételforrás számunkra. Biztos, hogy rajtad is segít. Hívj fel minket, vagy küldj egy levelet és beszéljünk róla.

Megéri !

Egy igazi szófelhő. Válassz!