Az orosz hadiipar lehetőséget jelent a Rábának

Nem „szobatudósok” vezetik a győri járműgyártót Bőven akad olyan ország, ahol még jelentős szerepe van az orosz haditechnológiának. Ez pedig jó üzletet jelenthet a Rábának, akár egy bangladesi üzlet is összejöhet – mondta lapunknak Borbíró Zoltán, a HM Ei Zrt. elnöke, akit a napokban a Rába igazgatósági tagjává választottak. Forrás: nol.hu – A napokban tartott […]

Szerző:

Nem „szobatudósok” vezetik a győri járműgyártót

Bőven akad olyan ország, ahol még jelentős szerepe van az orosz haditechnológiának. Ez pedig jó üzletet jelenthet a Rábának, akár egy bangladesi üzlet is összejöhet – mondta lapunknak Borbíró Zoltán, a HM Ei Zrt. elnöke, akit a napokban a Rába igazgatósági tagjává választottak.

Forrás: nol.hu

– A napokban tartott közgyűlésen megválasztották a Rába új igazgatóságát. A fejlesztési tárca és a vagyonkezelő képviselői mellett ön is a grémium tagja lett. A cseréből arra lehet következtetni, a tulajdonos állam már tudja, mit akar kezdeni a vállalattal.

 

ez a bejegyzés

ez a bejegyzés a Metrinwest kft. mérlegtechnikai megoldásainak bemutatására szolgál. Profiljaink között a hídmérlegek és technológia mérlegek mellett a kalibrálás szerepel. tags: hídmérleg; vasúti; közúti; kombinált; technológiai mérlegek; big-bag zsáktöltő; elektronikus raktármérlegek; hordótöltő mérlegek; ex-es mérlegek; tartálymérleg; szalagmérleg; precíziós mérlegek; analitikai mérlegek; darabszámlálós mérlegek;precíziós mérlegek; élelmiszeripari mérlegek; címkenyomtató mérlegek; szuperlapos saválló mérlegek; felsőpályás húsipari mérlegek

– A Rába közgyűlésén nem volt téma a cég működése, ott kizárólag az új igazgatóság megválasztása volt a kérdés. Az ülésen a többségi, állami tulajdonos képviselője ugyanakkor elsősorban a kisrészvényesek érdeklődésére jelezte, mindenképpen piaci viszonyok között szeretnék fejleszteni a vállalatot. A társaságnak a múltjából adódóan vannak hadiipari kötődései, sőt most is fut a Honvédelmi Minisztériummal egy keretszerződése, amelyet hatályban tartottunk. Ez lehet az a kapcsolódási pont, amely a személyemet ide csatolta. Emellett úgy gondolom, hogy az irányításom alatt álló, a honvédelmi tárcához tartozó négy hadiipari cégnél sikerült olyan átalakításokat végigvinni, melyek kedvező eredményeket hoztak. A vagyonkezelő társaságként működő HM EI Zrt. a nehéz gazdasági körülmények ellenére története legnagyobb adózás előtti eredményét érte el 1,6 milliárd forinttal úgy, hogy a minisztériumtól kapott megrendelések nagyjából szinten maradtak.

 

– Mégis milyen irányba fejlesztik a Rábát?

 

– A fejlesztés irányairól és lehetőségeiről természetesen már vannak tervek, azonban ezek még nincsenek olyan stádiumban, hogy a részletei nyilvánosak lehetnének. De hogy konkrétumot is mondjak: bőven akad olyan ország, ahol jelentős szerepet kap az orosz hadiipar. Ezek karbantartása, felújítása, egyes eszközök cseréje jó üzlet lehet a győri cég számára. A Rába ugyanis a múltjából adódóan is kapcsolódik, kötődik ezekhez a technológiákhoz. Ezekkel az országokkal, azok alrendszereibe tartozó gazdasági társaságokkal most újra felvettük a kapcsolatot. Ennek kapcsán például Bangladesben kellene katasztrófavédelmi feladatok ellátásához olyan multifunkciós teherautó, amit a Rába képes lenne gyártani. De a közelmúltban tárgyaltam Moszkvában, egy haditechnikai kiállításon az AvtoVAZ egyik vezetőjével. Az egyébként más irányú megbeszélések közben az orosz fél kérdezett rá, hogy mi is a helyzet a Rábával, mert hallottak a fejleményekről. Mindezt azért vetették fel, mert korábban jó kapcsolatuk volt a győri céggel. Folyamatosan térképezzük fel a helyzetet, hátha akad olyan lehetőség, amelyben partner tud lenni a Rába. Hangsúlyozom, ezek nem kész tények, csupán lehetőségek vagy azoknak kedvezményei a cég előtt.

– A Rábában betöltött igazgatósági tagságáért mekkora juttatást jár önnek?

 

– A múlt héten küldtem vissza azt a nyilatkozatot a győri vállalat számára, amelyben lemondok a tiszteletdíjamról és a költségtérítésről, vagyis a Rábától semmilyen juttatást nem fogok kapni. A négy hadiipari cégtől sem kapok külön-külön javadalmazást. Juttatást kizárólag a HM Ei Zrt.-től kapok, s ez a közeljövőben biztosan nem változik.

 

– Sokak számára meglepetést keltett, hogy a versenyszférából ismert Wáberer György is helyet kapott az igazgatóságban. Vannak olyanok, akik a két cég szorosabb üzleti kapcsolatát jövendölik…

 

– Hogy Wáberer György a közeljövőben milyen üzleti döntéseket hoz, azt tőle kellene megkérdezni. Személye azért fontos, mert ő is olyan ember, aki a saját bőrén tapasztalta meg, milyen egy vállalatot sikeresen vezetni. Szállítmányozási és logisztikai társasága Európa legnagyobb ilyen profilú vállalatai közé tartozik. Ahogy ő, úgy a többiek sem az úgymond „szobatudósok” közé tartoznak, aktívan részt vesznek a gazdasági életben. Ez a tudás pedig most nagyon fontos a vállalat számára.

 

– Miután a nyilvános ajánlattétel sikerét bejelentették, a tűzoltóautók lehetséges gyártásáról is szó volt, de pletykáltak buszok gyártásáról is. Ezeknek van realitása, valóságalapja?

 

– Ilyen kérdésekről nem volt szó a közgyűlés utáni igazgatósági ülésen.

 

– A vállalat rendelkezik Győrben egy igen nagy, az üzemi termeléshez közvetlenül nem szükséges ingatlanportfólióval, amelynek értékesítése korábban már szóba került. Ennek a sorsáról lehet valamit tudni?

 

– Ez sem volt téma az igazgatósági ülésen, így erről sem tudok érdemben beszélni.

Címke: , ,

Nesze szemem egyél még !

Sokszor nehezen állunk ellen a finom ételeknek, és ezt tapasztaljuk a hírekkel kapcsolatban is. Elolvassuk, bosszankodunk és örülünk. Vagy azt mondjuk magunknak, hogy erre mindig emlékezni fogok (persze, hogy nem :-), de az is lehet, hogy kipróbálod. Leggyakrabban azonban csak olvasunk.

... közömbösen. Ez amit biztos nem szeretnénk. Ezért összegyűjtjük azokat a cikkeket, amikről van véleményünk és azokat a cikkeket, amiket a Google vagy más kereső véletlenül dob nekünk. Kíméletlenül és elkötelezetten nem változtatunk, mivel tudjuk, hogy szükség van agyagtáblákra és papirusztekercsekre. Legyen ez az oldal is ilyen. Ja, és bocs a reklámokért.

Klikk

Reklám pedig van. Szükség van rá a keresőmotorok miatt, a látogatás növeléséhez és persze bevételforrás számunkra. Biztos, hogy rajtad is segít. Hívj fel minket, vagy küldj egy levelet és beszéljünk róla.

Megéri !