Többlete van a kormányzati szektornak

A kormányzati szektor 2011-ben 1205 milliárd forint többlettel rendelkezett, ez a GDP 4,3 százaléka, a túlzotthiány-eljárás (EDP) keretében az Európai Uniónak 2012. március 30-án jelentett adatok szerint – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-vel. Forrás: MNO A kormányzati szektor ESA-módszertan szerinti 2011. évi többlete az előzetes adatok szerint ettől – módszertani okok […]

Szerző:

A kormányzati szektor 2011-ben 1205 milliárd forint többlettel rendelkezett, ez a GDP 4,3 százaléka, a túlzotthiány-eljárás (EDP) keretében az Európai Uniónak 2012. március 30-án jelentett adatok szerint – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-vel.

Forrás: MNO

A kormányzati szektor ESA-módszertan szerinti 2011. évi többlete az előzetes adatok szerint ettől – módszertani okok miatt – némileg eltér: 1180 milliárd forint volt, a GDP 4,2 százaléka. A magán-nyugdíjpénztári vagyon állam részére történt átadásával együtt a kormányzati szektor bevétele 14 883 milliárd, kiadása 13 703 milliárd forint volt. A 2011. negyedik negyedévi hiány 461 milliárd forint volt, 253 milliárd forinttal magasabb a 2010. utolsó negyedévinél. A kormányzati szektor adóssága az MNB adatai alapján 2011 végén 22 692 milliárd forint volt, ez a GDP 80,6 százalékának felel meg.

ez a bejegyzés

ez a bejegyzés a Metrinwest kft. mérlegtechnikai megoldásainak bemutatására szolgál. Profiljaink között a hídmérlegek és technológia mérlegek mellett a kalibrálás szerepel. tags: hídmérleg; vasúti; közúti; kombinált; technológiai mérlegek; big-bag zsáktöltő; elektronikus raktármérlegek; hordótöltő mérlegek; ex-es mérlegek; tartálymérleg; szalagmérleg; precíziós mérlegek; analitikai mérlegek; darabszámlálós mérlegek;precíziós mérlegek; élelmiszeripari mérlegek; címkenyomtató mérlegek; szuperlapos saválló mérlegek; felsőpályás húsipari mérlegek

A KSH dokumentuma szerint 2011-ben a magán-nyugdíjpénztári vagyonból – a reálhozam és tagdíj-kiegészítés kivételével – a kormányzati szektor bevételeként a nemzeti számlák rendszerében 2.677,7 milliárd forint, illetve 44,0 milliárd forint ezzel kapcsolatos egyéb bevétel elszámolása történt meg.

 

A magán-nyugdíjpénztári vagyon átadása nélkül a kormányzati szektor bevétele 12.161,7 milliárd forint, hiánya 1.541,6 milliárd forint volt; utóbbi a GDP 5,5 százaléka. Az így számított hiány a 2010. évinél 395,5 milliárd forinttal, GDP-arányosan 1,2 százalékponttal magasabb.

 

A magán-nyugdíjpénztári vagyon átadása nélkül 2011-ben – ellentétes irányú változások eredőjeként – az előző évhez mérten 0,6 százalékkal növekedtek a bevételek; elsősorban a társadalombiztosítási hozzájárulások (amelyek 13,1 százalékkal nőttek), illetve a jövedelemadó-bevételek (ezek a bevételek 16,2 százalékkal csökkentek) változtak jelentősen.

 

A társadalombiztosítási hozzájárulások nagymértékű emelkedése mindenekelőtt a magán-nyugdíjpénztári hozzájárulások állami nyugdíjrendszerbe való utalásából (2010 novemberétől), illetve a nyugdíjjárulék mértékének 0,5 százalékpontos emelkedéséből (2011 januárjától) fakad.

 

A jövedelemadó-bevételeknél – az új adójogszabályoknak megfelelően – a személyi jövedelemadó-bevételek számottevő csökkenése mellett a társasági adóból származó bevételek is mérséklődtek. A termelési- és az importadó-bevételek emelkedtek (3,1 százalékkal), ezen belül – a pénzügyileg nem rendezett beszerzések miatti áfa-visszaigénylés korrekciója hatásának figyelembevételével – az áfa-befizetések 2,4 százalékkal nőttek.

2011-ben 3,6 százalékkal nőttek a kiadások a 2010 évihez képest. Elsősorban az egyéb kiadások emelkedtek jelentősen (23,5 százalékkal), főként a pénzügyileg nem rendezett beszerzések miatti áfa visszaigénylés elszámolása, a MÁV-kötvénykibocsátáshoz nyújtott állami kezességvállalás és adósságátvállalás, a Magyar Fejlesztési Bank veszteségtérítése, és a devizahitelek kedvezményes egyösszegű végtörlesztéséből eredő banki veszteség egy részének állam általi átvállalása következtében.

 

A KSH közlése szerint növekedtek a kamatkiadások (5,2 százalékkal), a folyó termelőfelhasználás (1,6 százalékkal), illetve a pénzbeni társadalmi juttatások (1,8 százalékkal) is – utóbbin belül a nyugellátásokra fordított kiadások 4,8 százalékkal nőttek.

 

A felhalmozási kiadások nagymértékben, 9 százalékkal visszaestek, és csökkentek a munkavállalói jövedelemre fordított kiadások is (2,8 százalékkal).

 

Tavaly az utolsó negyedévben a kormányzati szektor bevétele 3.242 milliárd forint, kiadása 3.703 milliárd forint volt, hiánya 461 milliárd forint volt, a GDP 6,4 százalékát tette ki.

 

Az előző év azonos időszakához képest a bevételek 1,7 százalékkal mérséklődtek. A jövedelemadó-bevételek 3,1 százalékos csökkenése mellett a termelési- és az importadó bevételek is visszaestek az év utolsó negyedévében (2,1 százalékkal). A társadalombiztosítási hozzájárulások 6,8 százalékkal növekedtek.

 

A kormányzati kiadások 5,6 százalékkal bővültek; a legnagyobb mértékben az egyéb kiadások emelkedtek (43,6 százalékkal), főként a MÁV-adósságátvállalás, a Magyar Fejlesztési Bank veszteségtérítése, illetve a devizahitelek kedvezményes egyösszegű végtörlesztéséből eredő banki veszteség egy részének állam általi átvállalása következtében.

 

Jelentősen növekedtek továbbá a kamatkiadások (10,5 százalékkal), míg a munkavállalói jövedelem (0,3 százalékkal) és a pénzbeni társadalmi juttatások (0,5 százalékkal) kismértékben nőttek – utóbbin belül a nyugellátásokra fordított kiadások 5,6 százalékkal emelkedtek, azonban az egyéb pénzbeni juttatások 10 százalékkal csökkentek. A felhalmozási kiadások ugyancsak erőteljesen, 12 százalékkal estek vissza.

 

Címkék: , , , ,

Nesze szemem egyél még !

Sokszor nehezen állunk ellen a finom ételeknek, és ezt tapasztaljuk a hírekkel kapcsolatban is. Elolvassuk, bosszankodunk és örülünk. Vagy azt mondjuk magunknak, hogy erre mindig emlékezni fogok (persze, hogy nem :-), de az is lehet, hogy kipróbálod. Leggyakrabban azonban csak olvasunk.

... közömbösen. Ez amit biztos nem szeretnénk. Ezért összegyűjtjük azokat a cikkeket, amikről van véleményünk és azokat a cikkeket, amiket a Google vagy más kereső véletlenül dob nekünk. Kíméletlenül és elkötelezetten nem változtatunk, mivel tudjuk, hogy szükség van agyagtáblákra és papirusztekercsekre. Legyen ez az oldal is ilyen. Ja, és bocs a reklámokért.

Klikk

Reklám pedig van. Szükség van rá a keresőmotorok miatt, a látogatás növeléséhez és persze bevételforrás számunkra. Biztos, hogy rajtad is segít. Hívj fel minket, vagy küldj egy levelet és beszéljünk róla.

Megéri !

Egy igazi szófelhő. Válassz!