Hende Csaba nyitja meg az oszét-alán tárlatot

Közép-Európában első alkalommal lesz látható átfogó, reprezentatív kortárs oszét-alán kiállítás. A budapesti Forrás Galériában az Alán párhuzamok című tárlaton nyolc festőművész mutatkozik be szeptember 10. és 26. között. Forrás: MNO A kiállítás, amelynek megnyitóján ott lesz és köszöntőt mond Szergej Takojev, az Oroszországi Föderációhoz tartozó Észak-Oszétia–Alánia Köztársaság miniszterelnöke is, betekintést nyújt az ország életébe a […]

Szerző:

Közép-Európában első alkalommal lesz látható átfogó, reprezentatív kortárs oszét-alán kiállítás. A budapesti Forrás Galériában az Alán párhuzamok című tárlaton nyolc festőművész mutatkozik be szeptember 10. és 26. között.

Forrás: MNO

A kiállítás, amelynek megnyitóján ott lesz és köszöntőt mond Szergej Takojev, az Oroszországi Föderációhoz tartozó Észak-Oszétia–Alánia Köztársaság miniszterelnöke is, betekintést nyújt az ország életébe a nemzetközi viszonylatban is jelentős, különböző korosztályhoz tartozó nyolc művész több mint 50 alkotásán keresztül – mondta el Sárba Katalin galériavezető az MTI-nek, hozzátéve hogy a tárlatot Hende Csaba honvédelmi miniszter nyitja meg.

ez a bejegyzés

ez a bejegyzés a Metrinwest kft. mérlegtechnikai megoldásainak bemutatására szolgál. Profiljaink között a hídmérlegek és technológia mérlegek mellett a kalibrálás szerepel. tags: hídmérleg; vasúti; közúti; kombinált; technológiai mérlegek; big-bag zsáktöltő; elektronikus raktármérlegek; hordótöltő mérlegek; ex-es mérlegek; tartálymérleg; szalagmérleg; precíziós mérlegek; analitikai mérlegek; darabszámlálós mérlegek;precíziós mérlegek; élelmiszeripari mérlegek; címkenyomtató mérlegek; szuperlapos saválló mérlegek; felsőpályás húsipari mérlegek

Az oszét festőművészek hangsúlyosan törekszenek arra, hogy bemutassák múltjukat, az alán hagyományokat, merítve a kortárs művészeti áramlatokból is. A kiállításon a magyar közönség megismerheti az oszét-alán nép mélyen gyökerező kultúráját, amely betekintést enged a hősi Nárt-eposz világába is. A Nárt-eposz háromezer éves, a Kaukázusban az észak-iráni népek – szkíták, szarmaták, alánok – mitológiai hagyománya. Az eposz az alánok utódai, az oszétok mondáit tartalmazza, magyarázta a galéria vezetője.

 

Az eposzt az oszétok legközelebbi rokonai, a jászok a XIV. században még ismerték. Ezért is tartják fontosnak kultúrájuk közös ápolását, a kapcsolattartást, amelynek köszönhetően létrejött ez a kiállítás – hangsúlyozta Sárba Katalin. Az egyik társrendező a Jászok Egyesülete, amelynek ügyvivője, Dobos László többször járt Észak-Oszétiában. A tárlat másik létrehozója a Jászságért Alapítvány, amelynek kuratóriumi elnöke Csányi Sándor, az OTP elnök–vezérigazgatója, aki maga is büszke jász, és a kiállítás fővédnöke – jegyezte meg a galériavezető.

 

A tárlat korelnöke Salva Bedojev, az állami egyetem festőtanszékének vezetője, többszörösen kitüntetett művész. Az oszét élet tárgyait, a föld gyümölcseit örökíti meg képein a természet és az ősi építészet színeit idézve. Jurij Abiszalov munkáinak különlegessége a népművészet, a nemzeti karakter, a humor és a groteszk kifejezésében rejlik. Oleg Baszajev vásznain könnyen felismerhető tárgyakat helyez a kifinomult háttérbe. Vagyim Puhajev festményei a népi ünnepek, epikus legendák és a múlt világába viszik a nézőt.

 

Ahszar Eszenov különleges vízióit a nemzeti mitológiából meríti, képein az oszét falvak utcáit óriás almák, kancsók, kukoricacsövek népesítik be. Kentaurfiguráit és szkíta lovait finom humor lengi körül. Vlagyimir Ajlarov vásznain az ősi oszét domborműves sírkövek asszociációi láthatók kifinomult stílusban és színekkel. Robert Karkuszov a dekoratív festészet mestere. Képeinek gazdag világát az oszét természet motívumai ihletik. Arkagyij Abajev saját stílust teremtett az oszét karakter és nemzeti humor változatos ábrázolásával. A szokások, tradíciók, a folklór és a mítoszok mutatkoznak szellemesen kreatív munkáiban – összegezte Sárba Katalin.

 

Címkék: , , ,

Nesze szemem egyél még !

Sokszor nehezen állunk ellen a finom ételeknek, és ezt tapasztaljuk a hírekkel kapcsolatban is. Elolvassuk, bosszankodunk és örülünk. Vagy azt mondjuk magunknak, hogy erre mindig emlékezni fogok (persze, hogy nem :-), de az is lehet, hogy kipróbálod. Leggyakrabban azonban csak olvasunk.

... közömbösen. Ez amit biztos nem szeretnénk. Ezért összegyűjtjük azokat a cikkeket, amikről van véleményünk és azokat a cikkeket, amiket a Google vagy más kereső véletlenül dob nekünk. Kíméletlenül és elkötelezetten nem változtatunk, mivel tudjuk, hogy szükség van agyagtáblákra és papirusztekercsekre. Legyen ez az oldal is ilyen. Ja, és bocs a reklámokért.

Klikk

Reklám pedig van. Szükség van rá a keresőmotorok miatt, a látogatás növeléséhez és persze bevételforrás számunkra. Biztos, hogy rajtad is segít. Hívj fel minket, vagy küldj egy levelet és beszéljünk róla.

Megéri !

Egy igazi szófelhő. Válassz!