A hatodik leggazdagabb magyar vagyonát alaposan elszámolhatták

Ismét megjelent a 100 leggazdagabb magyar listája. Mindig is kétkedve fogadtam ezeket az összeállításokat, mert sokszor úgy tűnt, hogy összeszámolják az adott személy vagyontárgyait, de arra már nem figyelnek, hogy a hitelek összegét levonják belőle, sokan akinek “érzésre” rajta kellett volna lennie nem voltak, és fordítva. Forrás: MFOR Ugyanakkor persze igaz, hogy – különösen illikvid […]

Szerző:

Ismét megjelent a 100 leggazdagabb magyar listája. Mindig is kétkedve fogadtam ezeket az összeállításokat, mert sokszor úgy tűnt, hogy összeszámolják az adott személy vagyontárgyait, de arra már nem figyelnek, hogy a hitelek összegét levonják belőle, sokan akinek “érzésre” rajta kellett volna lennie nem voltak, és fordítva.

Forrás: MFOR

Ugyanakkor persze igaz, hogy – különösen illikvid vagyonok esetében – valóban nem könnyűek a becslések. Azonban mit gondoljunk ha azt látjuk, hogy egészen egyszerű számítások esetében is nagyságrendi hibát vétenek a szerkesztők?

ez a bejegyzés

ez a bejegyzés a Metrinwest kft. mérlegtechnikai megoldásainak bemutatására szolgál. Profiljaink között a hídmérlegek és technológia mérlegek mellett a kalibrálás szerepel. tags: hídmérleg; vasúti; közúti; kombinált; technológiai mérlegek; big-bag zsáktöltő; elektronikus raktármérlegek; hordótöltő mérlegek; ex-es mérlegek; tartálymérleg; szalagmérleg; precíziós mérlegek; analitikai mérlegek; darabszámlálós mérlegek;precíziós mérlegek; élelmiszeripari mérlegek; címkenyomtató mérlegek; szuperlapos saválló mérlegek; felsőpályás húsipari mérlegek


Erre a legjobb példám a magyar listánkra a 6. helyre felkerült Anka Márton a példa:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/privat_bank/csanyi_sandor_a_leggazdagabb_magyar.167069.html

A legutolsó listán 90, az előzőn 62 milliárdos vagyonnal szerepelt. A kiugró érték felkeltette a figyelmemet és egy kicsit utánaszámoltam.

Előre bocsátom, és szeretném kihangsúlyozni, hogy itt pusztán a “gazdaglisták” teljes megbízhatatlanságára szeretnék példát hozni, egyáltalán nem lebecsülni szeretném Anka Márton eredményeit (sőt!!!), bárcsak sokkal több olyan magyar vállalkozó/kutató/fejlesztő lenne, aki eléri, hogy tudása, tehetsége, eredményei révén egy komoly nemzetközi céget hozzon létre, amelyet a Nasdaq-ra is bevezetnek.

Anka Márton ugyanis a LogMeIn nevű cégével vált ismertté és gazdaggá, amely cég részvényeivel az USA-ban kereskednek, és minden nyilvános információ hozzáférhető vele kapcsolatban. Nem kell találgatni, nem kell becsülni, egyszerűen csak meg kell nézni, hogy mennyi részvénye van/volt, azt összeszorozni a részvények tőzsdei árával, és a vagyont meg lehet becsülni.

Mit látunk? A bevezetési tájékoztató szerint (https://investor.logmein.com/sec.cfm?DocType=&Year=2009&FormatFilter=) Anka Márton tulajdonában a bevezetéskor 1 184 000 részvénye volt (amivel a cég 5%-os tulajdonosa volt), a részvény 20 dollár körül kezdett el kereskedni, tehát részvényekben megtestesülő vagyona cca. 20M USD azaz kb 4 mrd Ft volt (2009-ben).

A 2012-es proxy statement szerint most 860 000 részvénye van, a részvényár 32 USD, valószínűleg eladott vagy 300 000 darabot, plusz ha jól látom kapott párszázezer részvényre opciót is, tehát nagyjából a meglévő, eladott  részvények és lehívott opciók alapján a vagyona 40 millió dollár, azaz mondjuk 9 milliárd forint lehet. Ehelyett a kiadványban 90 milliárd szerepel, ami véleményem szerint nagyságrendi tévedés (az egész LogMeIn cég értéke kb 170 milliárd forint, ha csak ezt nézzük akkor is kilóg a lóláb).

Mindennek kiderítéséhez ráadásul csak 5 perc internetkapcsolatra és néhány alapműveletre van szükség.

Ha egy ilyen egyszerű műveletnél ekkora nagyságrendi hibát vétenek a gazdagkiadványok szerkesztői, akkor mennyire megbízhatóak a sokkal nehezebben átlátható, nem nyilvános vagyonokról szóló becslések? Valószínűleg nem sok közük van azoknak sem a valósághoz, nem érdemes velük foglalkozni…

Címkék: ,

Nesze szemem egyél még !

Sokszor nehezen állunk ellen a finom ételeknek, és ezt tapasztaljuk a hírekkel kapcsolatban is. Elolvassuk, bosszankodunk és örülünk. Vagy azt mondjuk magunknak, hogy erre mindig emlékezni fogok (persze, hogy nem :-), de az is lehet, hogy kipróbálod. Leggyakrabban azonban csak olvasunk.

... közömbösen. Ez amit biztos nem szeretnénk. Ezért összegyűjtjük azokat a cikkeket, amikről van véleményünk és azokat a cikkeket, amiket a Google vagy más kereső véletlenül dob nekünk. Kíméletlenül és elkötelezetten nem változtatunk, mivel tudjuk, hogy szükség van agyagtáblákra és papirusztekercsekre. Legyen ez az oldal is ilyen. Ja, és bocs a reklámokért.

Klikk

Reklám pedig van. Szükség van rá a keresőmotorok miatt, a látogatás növeléséhez és persze bevételforrás számunkra. Biztos, hogy rajtad is segít. Hívj fel minket, vagy küldj egy levelet és beszéljünk róla.

Megéri !

Egy igazi szófelhő. Válassz!