Tízéves a Széchenyi-kártya

A Széchenyi-kártya valódi sikertörténet, Magyarországon ezen kívül az elmúlt tíz évben egyetlen program sem tudott célzottan ezermilliárd forintot ilyen jól elkölteni; egyben alkalmas arra is, hogy tükröt állítson ezen időszak elé – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön az évforduló ünnepségén Budapesten.   Forrás: MNO   A miniszter szerint a Széchenyi-kártya önmagában hatalmas érték, és […]

Szerző:

A Széchenyi-kártya valódi sikertörténet, Magyarországon ezen kívül az elmúlt tíz évben egyetlen program sem tudott célzottan ezermilliárd forintot ilyen jól elkölteni; egyben alkalmas arra is, hogy tükröt állítson ezen időszak elé – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön az évforduló ünnepségén Budapesten.

 

Forrás: MNO

 

A miniszter szerint a Széchenyi-kártya önmagában hatalmas érték, és mutatja, hogy képesek vagyunk sikerekre. Matolcsy kiemelte: a kártya példája megmutatja, hogy Magyarországnak hogyan kellett volna az elmúlt tíz évben a forrásokat felhasználni, például lehetett volna folytatni az I. Széchenyi-tervet, amely 200 milliárd forint állami támogatással mintegy 600 milliárd forint beruházást mozgatott meg másfél év alatt.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a Széchenyi-kártya indulásakor meglévő gazdaságpolitika folytatásával eredményesebb lehetett volna az ország. Megemlítette, hogy az államadósság szintje a GDP-hez mérten 45 százalék lenne 80 százalék helyett, a munkanélküliségi ráta 6 százalék alatt lehetne, és 300–400 ezerrel több munkahely jöhetett volna létre.

A miniszter szólt arról, hogy befejezéséhez közeledik a költségvetési konszolidáció, 2011-ben trendforduló volt, 2012–13-ban pedig az államháztartási konszolidációval megteremti a kormány annak a lehetőségét, hogy hosszú távon is tartható legyen a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiány. Matolcsy György kitért arra, hogy szükség van alternatív, állam által támogatott vállalati finanszírozási rendszerre is, hiszen a bankok az elmúlt öt évben 1400 milliárd forint hitelt vontak ki a rendszerből.

Demján Sándor, a Széchenyi-kártya ötletgazdája, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke hangsúlyozta: a jövőben a termelőberuházásokat kell támogatni, akár nulla kamatozású hitellel is, és a hazai középvállalkozások uniós forráshoz juttatását kellene elősegíteni. Demján Sándor a Széchenyi-kártya kapcsán elmondta: a sikerhez hozzájárult, hogy a vállalatok tulajdonosai személyes garanciával felelnek a hitel visszafizetéséért. Felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdaságból ered az adófizetők forintja, és harmonikus arányt kell tartani a gazdaság és a humánterület támogatása között.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke elmondta: a Széchenyi-kártya tapasztalatai alapján további sikereket lehetne elérni a piacra jutás támogatásában, az uniós források felhasználásában. Parragh szorgalmazza, hogy az uniós fejlesztési források 2014. utáni felhasználásával kapcsolatos vitákba a gazdaság szereplőit is vonják be.

A Széchenyi-kártya rendszerét működtető KA-VOSZ Zrt. adatai szerint az elmúlt tíz évben több mint ezermilliárd forint kedvezményes kamatozású hitelt helyeztek ki a különböző konstrukciókon keresztül. Eddig Széchenyi-kártyát 218 ezren igényeltek, és 162 ezret adtak át.

Az ünnepségen elismeréseket kapott a Széchenyi-kártya Program sikeréhez hozzájáruló három minisztérium, az elismeréseket Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár vette át. Demján Sándornak és a Parragh Lászlónak emlékplakettet adtak át, illetve a finanszírozásban részt vevő pénzintézetek és szervezetek is kitüntetést kaptak.

Címke: , , , , ,

Nesze szemem egyél még !

Sokszor nehezen állunk ellen a finom ételeknek, és ezt tapasztaljuk a hírekkel kapcsolatban is. Elolvassuk, bosszankodunk és örülünk. Vagy azt mondjuk magunknak, hogy erre mindig emlékezni fogok (persze, hogy nem :-), de az is lehet, hogy kipróbálod. Leggyakrabban azonban csak olvasunk.

... közömbösen. Ez amit biztos nem szeretnénk. Ezért összegyűjtjük azokat a cikkeket, amikről van véleményünk és azokat a cikkeket, amiket a Google vagy más kereső véletlenül dob nekünk. Kíméletlenül és elkötelezetten nem változtatunk, mivel tudjuk, hogy szükség van agyagtáblákra és papirusztekercsekre. Legyen ez az oldal is ilyen. Ja, és bocs a reklámokért.

Klikk

Reklám pedig van. Szükség van rá a keresőmotorok miatt, a látogatás növeléséhez és persze bevételforrás számunkra. Biztos, hogy rajtad is segít. Hívj fel minket, vagy küldj egy levelet és beszéljünk róla.

Megéri !