Lehet, hogy mégsem tágul a Világegyetem?

Minden az ősrobbanással kezdődött, és azóta is tágul a világegyetem – egy évszázada ez az átalánosan elfogadott elmélet az univerzum keletkezésére. Egy csillagász most teljesen új modellel állt elő, amelyben a világegyetem egyáltalán nem tágul. Forrás : index.hu Christof Wetterich, a németországi Heidelberg Egyetem elméleti fizikusa szerint az égitestek tömege növekszik folyamatosan. Ez a felfogás […]

Szerző:

Minden az ősrobbanással kezdődött, és azóta is tágul a világegyetem – egy évszázada ez az átalánosan elfogadott elmélet az univerzum keletkezésére. Egy csillagász most teljesen új modellel állt elő, amelyben a világegyetem egyáltalán nem tágul.

Forrás : index.hu
Christof Wetterich, a németországi Heidelberg Egyetem elméleti fizikusa szerint az égitestek tömege növekszik folyamatosan. Ez a felfogás egy sor eddig még megválaszolatlan kérdésre adna választ, például az ősrobbanás alatti szingularitásra.

A teljes teóriát még nem ismeri a közvélemény, de a Nature magazin megkérdezett néhány vezető csillagászt róla. Hongsheng Zhao, a St Andrews Egyetem tudósa szerint izgalmas megvizsgálni ebből a szemszögből is a világegyetemet, hiszen ha igaz a feltevés, teljesen másként kell értelmezni alapvető dolgokat a fizikában.

A csillagok emissziós színképe alapján következtetni lehet arra, hogy az adott égitest közeledik vagy távolodik a Földünktől. Ha az égitest közeledik felénk, a színtérkép a kék felé mozdul el, ha távolodik, a vörös szín felé. Ha a világegyetem egészét vizsgáljuk, vöröseltolódást figyelhetünk meg, ebből következtetnek arra a tudósok, hogy a világegyetem folyamatosan tágul.

Wetterich azonban másképp látja: az emisszíós színtérképet befolyásolják az atomok elemi részecskéi, egészen pontosan az elektronok. Ha az atom tömege növekszik, az energia is növekszik, ezek magasabb frekvenciának felelnek meg, vagyis a színtérkép a kék felé mozdul.

Mivel a fény sebessége állandó, amikor a távoli galaxisokra nézünk, mintha a múltba tekintenénk, akár több milliárd évvel ezelőtti állapotukat látva. Ha az összes tömeg valaha kisebb volt, és folyamatosan növekszik, a galaxisok fénye a vörös felé tolódna a mostanihoz képest. Az eltolódás arányos lenne a Földtől való távolsággal. Emiatt gondoljuk azt, hogy távolodnak – mondja Wetterich.

Az elmélet egyik legnagyobb hibája, hogy nem lehet bebizonyítani. A tömeget ugyanis mindig csak másik testhez képest tudjuk megmérni. Az általánosan használt kilogramm etalonja a párizsi Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Hivatalban elhelyezett platina-irídium ötvözetből készült rúd. Ha mindennek egyszerre és folyamatosan nő a tömege, a kilogrammé sem kivétel ez alól, és az általános növekedést lehetetlen megállapítani.

20130718-171231.jpg

Címkék: , , ,

Nesze szemem egyél még !

Sokszor nehezen állunk ellen a finom ételeknek, és ezt tapasztaljuk a hírekkel kapcsolatban is. Elolvassuk, bosszankodunk és örülünk. Vagy azt mondjuk magunknak, hogy erre mindig emlékezni fogok (persze, hogy nem :-), de az is lehet, hogy kipróbálod. Leggyakrabban azonban csak olvasunk.

... közömbösen. Ez amit biztos nem szeretnénk. Ezért összegyűjtjük azokat a cikkeket, amikről van véleményünk és azokat a cikkeket, amiket a Google vagy más kereső véletlenül dob nekünk. Kíméletlenül és elkötelezetten nem változtatunk, mivel tudjuk, hogy szükség van agyagtáblákra és papirusztekercsekre. Legyen ez az oldal is ilyen. Ja, és bocs a reklámokért.

Klikk

Reklám pedig van. Szükség van rá a keresőmotorok miatt, a látogatás növeléséhez és persze bevételforrás számunkra. Biztos, hogy rajtad is segít. Hívj fel minket, vagy küldj egy levelet és beszéljünk róla.

Megéri !

Egy igazi szófelhő. Válassz!