Horthy újra bevonul Budapestre?

Vitézi Rend – A főkapitány szerint idővel minden nagyobb településen emlékműve lesz a volt kormányzónak A Vitézi Rend a viták és tiltakozások ellenére sem tett le arról, hogy szobrot emeljen Horthy Miklósnak. A bronzból készült lovas szobor talapzattal együtt becsülhetően 25-30 millió forintba kerül majd. Forrás: NOL Molnár-Gazsó János, a rend főkapitánya bízik abban, hogy […]

Szerző:

Vitézi Rend – A főkapitány szerint idővel minden nagyobb településen emlékműve lesz a volt kormányzónak

A Vitézi Rend a viták és tiltakozások ellenére sem tett le arról, hogy szobrot emeljen Horthy Miklósnak. A bronzból készült lovas szobor talapzattal együtt becsülhetően 25-30 millió forintba kerül majd.

Forrás: NOL

Molnár-Gazsó János, a rend főkapitánya bízik abban, hogy az emlékmű októberben már állni fog – reményei szerint a budai Várban. A szobor ihletője egy közismert korabeli jelenet: Horthy Miklós fehér lovon bevonul a „bűnös városba”, Budapestre.

ez a bejegyzés

ez a bejegyzés a Metrinwest kft. mérlegtechnikai megoldásainak bemutatására szolgál. Profiljaink között a hídmérlegek és technológia mérlegek mellett a kalibrálás szerepel. tags: hídmérleg; vasúti; közúti; kombinált; technológiai mérlegek; big-bag zsáktöltő; elektronikus raktármérlegek; hordótöltő mérlegek; ex-es mérlegek; tartálymérleg; szalagmérleg; precíziós mérlegek; analitikai mérlegek; darabszámlálós mérlegek;precíziós mérlegek; élelmiszeripari mérlegek; címkenyomtató mérlegek; szuperlapos saválló mérlegek; felsőpályás húsipari mérlegek


Mintegy félmillió forint gyűlt össze azon a sashalmi jótékonysági bálon, amelyet a Vitézi Rend – két fideszes parlamenti képviselő, Kovács Péter XVI. kerületi polgármester és Szatmáry Kristóf államtitkár fővédnökségével – a szobor felállításának támogatására szervezett a közelmúltban. Molnár-Gazsó közlése szerint a szükséges pénz harmada már megvan, és különböző támogatóktól nagyjából ugyanennyire kaptak ígéretet.

Az államtól vagy pártoktól nem kérnek segítséget, de a vitéz főkapitány szerint így sem lesz leküzdhetetlen akadály előteremteni a hiányzó 8-10 milliót. „Vannak komoly, nemzeti érzelmű mecénásaink” – mondta, ugyanakkor cáfolta a feltételezést, hogy közéjük tartozna Széles Gábor nagyvállalkozó is. A korábbi években Széles valóban támogatta anyagilag a Vitézi Rend működését, és kitüntetést is kapott a szervezettől, ám eddig nem jelezte, hogy hozzá kíván járulni a szobor létrehozásához. A történészek és a társadalom jelentős része vitatott történelmi személyiségnek tartja a volt kormányzót. Sokak szerint háborús bűnös. Az éledni látszó Horthy-kultusz megnyilvánulásai ellen különféle tiltakozások folynak – az aláírásgyűjtéstől a tüntetésig. Dániel Péter ügyvéd például a Somogy megyei Kerekiben vörös festékkel öntötte le a kormányzó újonnan avatott faszobrát.

HIRDETÉS

Molnár-Gazsó János szerint jó lenne, ha „2012-ben végre helyesen ítélnénk meg a történelmet”, egyébként is, ha a „megszálló szovjet katonáknak” lehet emlékművük, akkor Horthynak miért ne lehetne. A Vitézi Rendet – állította – a tiltakozó akciók csak megerősítették szándékában: „Addig kell csinálni, amíg Horthy Miklós személye az egész országban elfogadottá nem válik.”

Igaz, a bronz lovas szobor tervén dolgozó művész egyelőre éppen a Kerekiben történtek miatt nem kívánja nyilvánosságra hozni a nevét. Annyit lehet tudni, hogy a Horthy budapesti bevonulását felidéző szobor a művész elképzelései szerint „ötnegyedes” lesz, 25 százalékkal nagyobb az életnagyságúnál. Ha elkészül a végleges terv, és összejön a pénz, akkor a Vitézi Rend megkeresi Tarlós István főpolgármestert, hogy a szobor elhelyezéséről tárgyaljon.

A legalkalmasabb helyszínnek Molnár-Gazsó János a budai Várat tartja, hisz „a kormányzó sok éven át innen irányította az országot”. Más budai közterület is szóba jöhet, a döntés a főpolgármester kezében van. A vitéz főkapitánynak érezhetően meg se fordul a fejében, hogy Tarlós megtagadja a kérést.

Molnár-Gazsó úgy véli, tartható az eredeti menetrend, és októberben megrendezhetik a szoboravatást. „Nem célunk politikai vitákat gerjeszteni. A Vitézi Rend nem politikai szervezet. Elsősorban nem is a politikusnak akarunk szobrot állítani, hanem a katonának és a kormányzónak” – mondta kissé talányosan.

A Vitézi Rendet 1920-ban Horthy Miklós alapította, azaz – ahogyan annak idején a kormányzó fogalmazott – elültette a „véráztatta televény magyar földbe”. A jelenleg egyesületként működő rend a katonai hagyományok ápolását is feladatának tekinti. Több irányzat létezik, a Horthy család nemrégiben az egység megteremtésére szólított fel. Molnár-Gazsó a családnak írt válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy ez jórészt már meg is történt: az általa vezetett szervezet tavaly egyesült a Horthy Miklós Vitézi Rend Alapítvánnyal és a Vitézi Rend Kárpát-medence Kormányzósággal. Más kérdés, hogy a Történelmi Vitézi Renddel továbbra sincs megállapodás.

A szervezet honlapján közölt történeti ismertető nem hallgatja el, hogy 1944-ben a Vitézi Rend tagjainak egy része közreműködött a nyilas rezsim működtetésében. Némelyek magas pozíciót töltöttek be Szálasi Ferenc rémuralma idején.

A teljesség igénye nélkül: Farkas Ferenc az úgynevezett Számonkérőszék, a nyilas népbíróság elnöke volt. Radnóczy Antal – Szálasi alatt a vezérkar személyzeti osztályának vezetője – titkos iratokat juttatott a németek kezébe. Czanik Géza a deportálásokat irányító Adolf Eichmann tanácsadója volt, Detre Gyula pedig Szálasi testőrségét vezette.

Mindazokra, akik a nácik és a nyilasok kiszolgálóivá váltak, a Vitézi Rend „esküszegőként és gyilkos árulóként” tekint – hangsúlyozta Molnár-Gazsó János. A rendszerváltás után újjászervezett Vitézi Rend templomokban, egyházi személyek – esetenként katolikus vagy református püspökök – részvételével tartja avatási szertartásait. A főkapitány közlése szerint a taglétszám 4500 körül mozog. Az ismertebb személyiségek közül Szakály Sándor történész vagy pél dául Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes is a rend tagjai közé tartozik.

Visszatérve a volt kormányzóhoz: június közepén a Fejér megyei Csókakőn helyi kezdeményezésre Horthy-mellszobrot állítanak. Molnár-Gazsó János arra számít, hogy egyre csökken majd a társadalom ellen állása, és eljön az idő, amikor Magyarország minden nagyobb településén emlékműve lesz Horthy Miklósnak.

Címke: , , , ,

Nesze szemem egyél még !

Sokszor nehezen állunk ellen a finom ételeknek, és ezt tapasztaljuk a hírekkel kapcsolatban is. Elolvassuk, bosszankodunk és örülünk. Vagy azt mondjuk magunknak, hogy erre mindig emlékezni fogok (persze, hogy nem :-), de az is lehet, hogy kipróbálod. Leggyakrabban azonban csak olvasunk.

... közömbösen. Ez amit biztos nem szeretnénk. Ezért összegyűjtjük azokat a cikkeket, amikről van véleményünk és azokat a cikkeket, amiket a Google vagy más kereső véletlenül dob nekünk. Kíméletlenül és elkötelezetten nem változtatunk, mivel tudjuk, hogy szükség van agyagtáblákra és papirusztekercsekre. Legyen ez az oldal is ilyen. Ja, és bocs a reklámokért.

Klikk

Reklám pedig van. Szükség van rá a keresőmotorok miatt, a látogatás növeléséhez és persze bevételforrás számunkra. Biztos, hogy rajtad is segít. Hívj fel minket, vagy küldj egy levelet és beszéljünk róla.

Megéri !