Fazekas: Ez a földprogram kiállja a kifogások próbáját

A miniszter szerint a nemzeti földalapról szóló törvény alapkoncepciója, hogy megvédje a magyar földet, mert a helyben lakó gazdákra alapozzák a jövő birtokviszonyait. Fazekas Sándor szombaton Lakiteleken, a Nemzeti Fórum közéleti akadémián Földviták, földharcok – megvédjük a magyar földet! című előadásában hangsúlyozta, hogy a régi földtörvény minden elemében elavult, ezért átlátható szabályozás kell. A másik […]

Szerző:

A miniszter szerint a nemzeti földalapról szóló törvény alapkoncepciója, hogy megvédje a magyar földet, mert a helyben lakó gazdákra alapozzák a jövő birtokviszonyait.

Fazekas Sándor szombaton Lakiteleken, a Nemzeti Fórum közéleti akadémián Földviták, földharcok – megvédjük a magyar földet! című előadásában hangsúlyozta, hogy a régi földtörvény minden elemében elavult, ezért átlátható szabályozás kell. A másik oknak az Európai Unió előírását nevezte meg, mert csak 2014. április 30-áig kaptunk földmoratóriumot, s ha a jelenlegi szabályozás fennmaradna, utána elméletileg bármelyik uniós polgár vehetne földet Magyarországon.

ez a bejegyzés

ez a bejegyzés a Metrinwest kft. mérlegtechnikai megoldásainak bemutatására szolgál. Profiljaink között a hídmérlegek és technológia mérlegek mellett a kalibrálás szerepel. tags: hídmérleg; vasúti; közúti; kombinált; technológiai mérlegek; big-bag zsáktöltő; elektronikus raktármérlegek; hordótöltő mérlegek; ex-es mérlegek; tartálymérleg; szalagmérleg; precíziós mérlegek; analitikai mérlegek; darabszámlálós mérlegek;precíziós mérlegek; élelmiszeripari mérlegek; címkenyomtató mérlegek; szuperlapos saválló mérlegek; felsőpályás húsipari mérlegek


Meghatározzák a tulajdoni méreteket, ekörül még vita van. A tervek szerint 100 négyzetmétertől 50 hektárig terjedne a kisbirtok nagysága, melyet a miniszter őstermelői kategóriának nevezett. A középbirtok 50 hektártól 500 hektárig terjedne, ez a családi kategória, amelyet az állam jogi eszközökkel is segíteni tud. A klasszikus gazdáé, aki vidéken él, és a gyerekei is ott akarnak maradni – tett hozzá Fazekas Sándor.

Az 500 hektár feletti kategória a nagybirtok, melyet ugyan nem akarnak felszámolni, de állami támogatást nem kaphat. A földtörvény megalkotásához a francia modellből vesznek át példákat, melyekkel a spekulatív földszerzést szeretnék megakadályozni. Kiemelte, hogy a zsebszerződéseket nem lehet legalizálni, általános földvagyon-önbevallást is terveznek, s minden csalást az új Btk. szerint komoly szankciókkal lehet büntetni.

Fontosnak nevezte, hogy megakadályozzák a birtokkoncentrációt, ennek pedig egyik feltétele, hogy az államnak legyen olyan erős szervezete, amely rendezi a gyanús helyzeteket, miközben földgazdálkodási tevékenységet is betölthet.

Fazekas Sándor
Fazekas Sándor

Fazekas Sándor részletesen ismertette a haszonbérleti pályázatokkal kapcsolatos tényeket, melyek véleménye szerint a sajtóban nem kapnak kellő nyilvánosságot. A pályázat Magyarország 5 millió hektáros termőföldvagyonából 65 ezer hektárt érint. Magyarország első, gazdák részére kiírt földhasznosítási pályázata folyamatos támadások kereszttüzében áll néhány, földrajzilag behatárolható vagy birtokméret szempontjából pikánsnak tűnő részlet miatt – mondta a miniszter. Utalt rá, hogy eddig 700 nyertes pályázat volt, melyek közül a sajtó 5-10 esetből próbál “ügyet” csinálni.

Ezt bizalmi és hitelességi kérdésnek nevezte, mert egy pályázat esetén mindig lesz olyan, aki nem nyer. Eddig 18 ezer hektár területet bíráltak el, az átlagméret 37 hektár. Emlékeztetett rá, hogy az MSZP idején több ezer hektáros táblákat adtak bérbe spekulánsoknak, most “ezeket veszegetjük vissza”. Feltételként nevezte meg, hogy 1200 hektárnál nem lehet több földje a pályázónak, ez kizárja a nagybirtokosokat, nem is pályáznak, nem is nyertek földet.

Fazekas Sándor leszögezte: sem Simicska Lajos, sem Nyerges Zsolt, sem Leisztinger Tamás, sem Csányi Sándor nem nyert, mert nem is pályáztak. Valótlannak és hazugságnak nevezte, hogy a helyi gazdák vagy a 20 kilométeren belül lakó gazdák nem nyertek. Elmondta: 1250 forint föld haszonbérleti díjat kell fizetni aranykoronánként, ami azt jelenti, hogy folyamatos állami bevételt is hoz a bérbeadás. Emlékeztetett rá: a szocialisták idején nulla- és százforintos hektáronkénti bérleti díjakért is adtak bérbe földeket.

Az állattartás is fontos feltétel, ami azt is biztosítja, hogy elváljon a földszerző spekuláns attól, aki mezőgazdasággal akar foglalkozni. Előírás, hogy két hektár után kell egy “nagyállat-egységet”, például egy szarvasmarhát beállítani.

A miniszter kitért rá, nem előírás, hogy most gazdálkodjon a pályázó, mert az is cél, hogy újabb gazdálkodókat vonjanak be, olyanokat is, akiknek eddig nem volt földjük. Átgondolt feltételrendszer van, üzleti tervet kell készíteni – mondta a miniszter. Licit viszont nincs – tette hozzá, mert ha licitálni lehetne akkor “zöldbárószerű” emberek vinnék el a földeket.

A sajtó által felvetett kínos esetekről egyenként, megyéről megyére adott tájékoztatást a miniszter. Ismertette a felcsúti polgármester földszerzését is:  összesen 930 hektár föld haszonbérletét nyerte el, hat esetben ő volt az egyetlen pályázó. “Falusi polgármester, túlzás lenne oligarchának beállítani” – mondta a miniszter. Fazekas Sándor szerint Gőgös Zoltán szocialista politikus egy gazda miatt interpellált a parlamentben, mert az nem nyert. “De az a gazda már négy másik helyen nyert, ám ezért már nem áll fel interpellálni Gőgös Zoltán” – fűzte hozzá.

“Ez a földprogram kiállja a kifogások próbáját, nem fogjuk felbontani a nyertes pályázókkal a szerződéseket, mi megtartjuk a szavunkat, a nyertesek 20 éven keresztül művelhetik a földjeiket” – erősítette meg a miniszter.

Címke: ,

Nesze szemem egyél még !

Sokszor nehezen állunk ellen a finom ételeknek, és ezt tapasztaljuk a hírekkel kapcsolatban is. Elolvassuk, bosszankodunk és örülünk. Vagy azt mondjuk magunknak, hogy erre mindig emlékezni fogok (persze, hogy nem :-), de az is lehet, hogy kipróbálod. Leggyakrabban azonban csak olvasunk.

... közömbösen. Ez amit biztos nem szeretnénk. Ezért összegyűjtjük azokat a cikkeket, amikről van véleményünk és azokat a cikkeket, amiket a Google vagy más kereső véletlenül dob nekünk. Kíméletlenül és elkötelezetten nem változtatunk, mivel tudjuk, hogy szükség van agyagtáblákra és papirusztekercsekre. Legyen ez az oldal is ilyen. Ja, és bocs a reklámokért.

Klikk

Reklám pedig van. Szükség van rá a keresőmotorok miatt, a látogatás növeléséhez és persze bevételforrás számunkra. Biztos, hogy rajtad is segít. Hívj fel minket, vagy küldj egy levelet és beszéljünk róla.

Megéri !