El kell menni! – Amit a hétvégi választásokról tudni kell

Vasárnap, 2012. június 10-én első alkalommal rendeznek egyfordulós önkormányzati választásokat Romániában. Országszerte több mint tizennyolcezer szavazóhelyiségbe várják vasárnap reggel 7 és este 9 óra között a polgárokat. Forrás: erdély.ma A helyhatósági választásokon 41 megyei tanácselnököt, 3187 polgármestert, 1338 megyei tanácsost és 40 311 helyi tanácsost választunk. Hivatalos források szerint 18 315 880 választót várnak az […]

Szerző:

Vasárnap, 2012. június 10-én első alkalommal rendeznek egyfordulós önkormányzati választásokat Romániában. Országszerte több mint tizennyolcezer szavazóhelyiségbe várják vasárnap reggel 7 és este 9 óra között a polgárokat.

Forrás: erdély.ma
A helyhatósági választásokon 41 megyei tanácselnököt, 3187 polgármestert, 1338 megyei tanácsost és 40 311 helyi tanácsost választunk. Hivatalos források szerint 18 315 880 választót várnak az urnák elé, írja a Me­dia­fax ügynökség. Emellett még választójoga van az Európai Unió 37 704 polgárának, akik a Román Bevándorlási Hivatal nyilvántartásában szerepelnek, és romániai lakhellyel rendelkeznek. Összesen 18 133 szavazókörzet lesz, ezek közül 6163 megyei jogú városokban, 1689 városokban és 10 281 községekben.

ez a bejegyzés

ez a bejegyzés a Metrinwest kft. mérlegtechnikai megoldásainak bemutatására szolgál. Profiljaink között a hídmérlegek és technológia mérlegek mellett a kalibrálás szerepel. tags: hídmérleg; vasúti; közúti; kombinált; technológiai mérlegek; big-bag zsáktöltő; elektronikus raktármérlegek; hordótöltő mérlegek; ex-es mérlegek; tartálymérleg; szalagmérleg; precíziós mérlegek; analitikai mérlegek; darabszámlálós mérlegek;precíziós mérlegek; élelmiszeripari mérlegek; címkenyomtató mérlegek; szuperlapos saválló mérlegek; felsőpályás húsipari mérlegek

A polgármesteri, illetve megyei tanácselnöki tisztségeket a legtöbb szavazatot összesítő jelöltek foglalják el, függetlenül attól, hogy megszerezték-e a voksok legalább felét. Bukarestben és Románia 41 megyéjében a települési és megyei önkormányzati testületeket is megválasztják.

Az egyfordulós választás újdonsága a korábbiakhoz képest, hogy akár 30 százalék alatti támogatottsággal is polgármester vagy megyei közgyűlési elnök lehet egy jelölt, ha ő kapta a legtöbb szavazatot. Második fordulót nem rendeznek.

Marian Muhuleţ, a választási bizottság szóvivője a Duna Híradónak elmondta, „a választópapírokon rajzokat, üzeneteket szoktunk találni. Eddig semmisnek nyilvánítottuk őket, idén azonban érvényesnek tekintjük azokat a szavazólapokat is, amelyek össze vannak firkálva, vagy a papír szélén több pecsét is szerepel. Az államelnöki választásokkor 180 ezer szavazólapot kellett a firkák miatt újra átnézni, ezt akarjuk idén elkerülni” – mondta a szóvivő.

A hétvégi választásokon három magyar párt jelöltjeire lehet szavazni. A magyar pártok közös jelöltet csak kevés helyen állítottak, abban azonban egyetértenek, hogy fontos elmenni szavazni, mert a magyarságnak most van alkalma beleszólni a közügyekbe.

Az erdélyi történelmi egyházak vezetői a választáson való részvételre buzdítják a magyarokat. Felhívásukban, amelyet Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke, Bálint-Benczédi Ferenc, az Erdélyi Unitárius Egyház püspöke, Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke és Kovács Sándor, a Kolozs–Dobokai Római Katolikus egyházmegye főesperese írt alá, ez olvasható: „A hazaszeretet – esetünkben szűkebb hazánk, Erdély – és nemzetünk szeretete mindig kötelesség marad számunkra. Ehhez hozzátartozik a család, illetve a vallási, felekezeti közösség szeretete is. Ahogyan itt a földön, úgy a »fenti«, közös haza esetében is »polgárjogunk« részesedni annak élményében. Ezért azonban tennünk kell, mert nemcsak jogaink, kötelességeink is vannak. Mindenkinek – a földnek, az országnak, Erdélynek, a településeknek abból a kis zugából, ahol övéivel gyökeret vert, ahol megkeresi mindennapi kenyerét, ahol tanulmányait végzi, ahol szolgálja Istent és hittestvéreit – eleget kell tennie hazafias kötelességeinek, senki nem lehet közömbös közös sorsunk alakulása iránt.”

Kovászna megyében 185 367 választót várnak az urnák elé vasárnap.

Címkék: , , , , , ,

Nesze szemem egyél még !

Sokszor nehezen állunk ellen a finom ételeknek, és ezt tapasztaljuk a hírekkel kapcsolatban is. Elolvassuk, bosszankodunk és örülünk. Vagy azt mondjuk magunknak, hogy erre mindig emlékezni fogok (persze, hogy nem :-), de az is lehet, hogy kipróbálod. Leggyakrabban azonban csak olvasunk.

... közömbösen. Ez amit biztos nem szeretnénk. Ezért összegyűjtjük azokat a cikkeket, amikről van véleményünk és azokat a cikkeket, amiket a Google vagy más kereső véletlenül dob nekünk. Kíméletlenül és elkötelezetten nem változtatunk, mivel tudjuk, hogy szükség van agyagtáblákra és papirusztekercsekre. Legyen ez az oldal is ilyen. Ja, és bocs a reklámokért.

Klikk

Reklám pedig van. Szükség van rá a keresőmotorok miatt, a látogatás növeléséhez és persze bevételforrás számunkra. Biztos, hogy rajtad is segít. Hívj fel minket, vagy küldj egy levelet és beszéljünk róla.

Megéri !

Egy igazi szófelhő. Válassz!