Demján fogja elvitetni Nagy Imrét, ha Kövér nem mond le az áthelyezéséről

Az Országház mellett álló Nagy Imre-szobor főszponzora, Demján Sándor kész elvitetni a Vértanúk teréről az emlékművet Az 1956-os forradalom után kivégzett miniszterelnök szobrát Kövér László a képviselőház mellé tervezett politikuspanteonba helyezné át. Forrás: INDEX A főváros legtöbbet látogatott és fotózott köztéri szobra, „Nagy Imre emlékművének áthelyezése esetén visszavonom adományunkat” – ezt Demján Sándor írta a fővárosi önkormányzat […]

Szerző:

Az Országház mellett álló Nagy Imre-szobor főszponzora, Demján Sándor kész elvitetni a Vértanúk teréről az emlékművet Az 1956-os forradalom után kivégzett miniszterelnök szobrát Kövér László a képviselőház mellé tervezett politikuspanteonba helyezné át.

Forrás: INDEX

A főváros legtöbbet látogatott és fotózott köztéri szobra, „Nagy Imre emlékművének áthelyezése esetén visszavonom adományunkat” – ezt Demján Sándor írta a fővárosi önkormányzat vezetőinek címzett levelében.

ez a bejegyzés

ez a bejegyzés a Metrinwest kft. mérlegtechnikai megoldásainak bemutatására szolgál. Profiljaink között a hídmérlegek és technológia mérlegek mellett a kalibrálás szerepel. tags: hídmérleg; vasúti; közúti; kombinált; technológiai mérlegek; big-bag zsáktöltő; elektronikus raktármérlegek; hordótöltő mérlegek; ex-es mérlegek; tartálymérleg; szalagmérleg; precíziós mérlegek; analitikai mérlegek; darabszámlálós mérlegek;precíziós mérlegek; élelmiszeripari mérlegek; címkenyomtató mérlegek; szuperlapos saválló mérlegek; felsőpályás húsipari mérlegek

A milliárdos azért írt kemény hangú levelet a 16 éve a Vértanúk terén álló emlékmű miatt, mertKövér László házelnök a Kossuth téri átrendezésről nyilatkozva azt mondta, hogy a parlament és a képviselői irodaház közti szakaszon egy politikuspanteont szeretne létrehozni, ahova Kovács Béla-, Bibó István- és egy később elkészítendő Kéthly Anna-emlékmű mellé „kerülhetne a most a Vértanúk terén álló Nagy Imre-szobor is”.

Fotó: Nagy Attila

Demján Sándor környezetében az Index kérdésére elmondták, hogy a vállalkozó a levélben említett adomány-visszavonás alatt azt értette, hogy ha nem kerül le a napirendről a szobor elmozdítása a jelenlegi helyéről, akkor ő maga fogja elvitetni a szobrot és ő fog neki újabb, méltó helyet keresni.

Demján az ügy kapcsán fedte fel, hogy az 1990-es évek közepén két társával, Andrew Sarlóssal és Fejér Bélával közösen ő finanszírozta a szobor elkészítését és felállítását. Demján a mintegy 20 millió forintos összköltség háromnegyedét állta, a kisebbik részt pedig Sarlósék fizették felesben.

Fotó: Nagy Attila

A Demjánéktól származó információk szerint a milliárdos egy kanadai médiamogul budapesti látogatása után döntött úgy, hogy az egykori miniszterelnök emlékezetére felállíttat egy köztéri emlékhelyet. A külföldi vállalkozó ugyanis azt kérte, hogy vigyék Nagy Imre szobrához, hogy ott róhassa le tiszteletét, de akkor derült ki, hogy a rendszerváltás utáni években egyetlen méltó alkotás sem készült a kivégzett politikusról.

Demján akkor a fővárosnak adományozta az alkotás létrehozásához szükséges pénzt.

A szobor helyét egyébként hosszas mérlegelés után 1994-ben választotta ki a „Nagy Imre első budapesti köztéri szobrának megalkotására a mártírhalált halt miniszterelnök nevét viselő alapítvány kuratóriuma”. A Göncz Árpád elnökletével működő szervezet, amelyben többek között Nagy Erzsébet, a néhai kormányfő lánya, Hegedűs B. András, Kopácsi Sándor, Finta József, Litván György és maga Demján Sándor is helyet kapott választotta ki Varga Tamás szobrászművészt az egészalakos szobor megalkotására.

Fotó: Nagy Attila

Az 1996-os átadáson Göncz Árpád mondott beszédet, és az ünnepségen részt vett az akkori miniszterelnök, Horn Gyula is.

Címkék: , , , , , ,

Nesze szemem egyél még !

Sokszor nehezen állunk ellen a finom ételeknek, és ezt tapasztaljuk a hírekkel kapcsolatban is. Elolvassuk, bosszankodunk és örülünk. Vagy azt mondjuk magunknak, hogy erre mindig emlékezni fogok (persze, hogy nem :-), de az is lehet, hogy kipróbálod. Leggyakrabban azonban csak olvasunk.

... közömbösen. Ez amit biztos nem szeretnénk. Ezért összegyűjtjük azokat a cikkeket, amikről van véleményünk és azokat a cikkeket, amiket a Google vagy más kereső véletlenül dob nekünk. Kíméletlenül és elkötelezetten nem változtatunk, mivel tudjuk, hogy szükség van agyagtáblákra és papirusztekercsekre. Legyen ez az oldal is ilyen. Ja, és bocs a reklámokért.

Klikk

Reklám pedig van. Szükség van rá a keresőmotorok miatt, a látogatás növeléséhez és persze bevételforrás számunkra. Biztos, hogy rajtad is segít. Hívj fel minket, vagy küldj egy levelet és beszéljünk róla.

Megéri !

Egy igazi szófelhő. Válassz!