Csányi Sándor tudja ki verte át az embereket devizahitelek ügyébenq

Csányi Sándor 2011. szeptember 28-án megnevezte a devizahitelezés kollektív bűnöseit Forrás: hir.ma   Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásán tavaly a következőt nyilatkozta: “Nem a bankszektor vezette meg ezeket az embereket, hanem a hitelközvetítők” “Azt állítja az OTP első embere, hogy 2008-at megelőzően a kihelyezett hitelek 60-70 százalékát közvetítők útján adta […]

Szerző:

Csányi Sándor 2011. szeptember 28-án megnevezte a devizahitelezés kollektív bűnöseit

Forrás: hir.ma

 

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásán tavaly a következőt nyilatkozta:

ez a bejegyzés

ez a bejegyzés a Metrinwest kft. mérlegtechnikai megoldásainak bemutatására szolgál. Profiljaink között a hídmérlegek és technológia mérlegek mellett a kalibrálás szerepel. tags: hídmérleg; vasúti; közúti; kombinált; technológiai mérlegek; big-bag zsáktöltő; elektronikus raktármérlegek; hordótöltő mérlegek; ex-es mérlegek; tartálymérleg; szalagmérleg; precíziós mérlegek; analitikai mérlegek; darabszámlálós mérlegek;precíziós mérlegek; élelmiszeripari mérlegek; címkenyomtató mérlegek; szuperlapos saválló mérlegek; felsőpályás húsipari mérlegek

“Nem a bankszektor vezette meg ezeket az embereket, hanem a hitelközvetítők”

“Azt állítja az OTP első embere, hogy 2008-at megelőzően a kihelyezett hitelek 60-70 százalékát közvetítők útján adta ki a bank.

Most pedig ezek az emberek a forinthitelek kiajánlására készülnek.

Alaposan át kellene gondolni, hogy a hitelközvetítők folytathassák-e tovább ténykedésüket az országban.”

Kézdi Zsolt, a Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesületének elnöke értékelte Csányi Sándor kijelentéseit:

 

Tény, hogy a hitelközvetítési tevékenységet éppen a bankok azon igénye hozta létre, hogy a lehető leggyorsabban minél nagyobb mennyiségű hitel kerüljön kihelyezésre Magyarországon. Ennek érdekében a bankok előképzettség vagy alkalmassági vizsgálat nélkül szerződtettek vállalkozókat hitelközvetítésre, kizárólag hitelszerzési, mennyiségi érdekeltséggel.

Egyesületünk 2005-ben azért alakult, hogy a felelős hitelfelvételt és kihelyezést segítse, ami arra utal, hogy mi már akkor láttuk az anomáliákat. Nehéz elképzelni, hogy a bankok nem.

A bank választotta közvetítőit és ellenőrizte őket

A bankok, közöttük a Csányi Sándor vezette OTP egyrészt előírta a hitelközvetítés feltételeit, másrészt jelentős költséggel maga képezte a közvetítőket, és csak az végezhetett közvetítést, aki a bank képzési anyagából sikeres vizsgát tett. Ebből következik, hogy a bank választotta közvetítőit, akik az általa előírtak alapján dolgoztak.

Az ellenőrzést is a bank végezte, elenyésző számú közvetítőt távolítottak el megtévesztésért.

A valóságban a hitelező bankok az éles versenyben a közvetítőktől elsősorban minél több közvetített hitelt vártak, amit igazol az akkori érdekeltségi rendszer is: kizárólag a közvetített hitel összege után fizettek jutalékot és értékelték a közvetítőket. Azt, aki gondosan járt el, ezért csak a hosszú távon vállalható hiteleket vitt a bankhoz, csak a válság után kezdték értékelni (portfólió minőség vizsgálat és értékelés).

Sok ügyfélpanaszban olvasom ugyanakkor a megtévesztés vádját a banki ügyintézőkkel kapcsolatban is.

 

Nem volt tömeges megtévesztés

Meggyőződésem, hogy nem történt tömeges, szándékos megtévesztés a hitelközvetítők részéről. Maguk a szakértők – bankon belül vagy kívül – sem láttak előre olyan mértékű változást, amilyen bekövetkezett, ezért sem kisebb, sem nagyobb csoport kollektív bűnössége nem igazolható.

Kizárva

Csányi úr pedig feleslegesen aggódik azért, hogy a rögzített árfolyamú végtörlesztéseknél forinthitel-kiváltására készülnének a közvetítők, mert őket a törvény – a jutalékfizetés tilalmával – kizárja a lehetőségből.

Igaz ugyanakkor, hogy egyes ernyőszervezetek – amelyek hiteleket valóban nem közvetítenek, és a hálózatukban dolgozó közvetítőknek jelentősen alacsonyabb díj jut – korábban soha nem látott jutalékot kapnak a bankoktól, mégsem szabtak határt nekik, inkább egymásra ígérve alakítottak ki jutalékháborút a bankok. Ha ezek kivonulását szorgalmazta Csányi úr, azzal csak egyet lehet érteni.

Vad bűnbakkeresés

Molnár Kristóf, az Openhouse Országos Ingatlan és Hitel Hálózat ügyvezetője szintén értetlenül áll Csányi Sándor kijelentése előtt, “miszerint a vad bűnbakkeresés legújabb állomásaként a hitelközvetítők, mint új szereplők is felelőssé tehetők a devizahitelek ilyen mértékű elterjedéséért”.

Molnár Kristóf véleménye:

“Való igaz, hogy a válság kirobbanása előtt a hitelközvetítői piacon viszonylagos káosz uralkodott, hiszen bárki kinevezhette magát hitelközvetítőnek és a bankok le is szerződtek velük. Így fordulhatott elő az az állapot, hogy akár megfelelő szakmai tudás és végzettség nélküli emberek is közvetíthettek hiteleket.

Véleményünk szerint ez nem azok hibája, akik éltek a lehetőséggel, hanem jóval inkább azoké, akik nem szabályozták megfelelően a területet és azon pénzintézeteké, akik értékesítési hálózatuk bővítése érdekében bárkivel leszerződtek.

A válság kirobbanása után azonban a PSZÁF szabályozta a hitelközvetítés területét, ezáltal a piac megtisztult és ma már kizárólag megfelelő szakirányú végzettséggel rendelkezők közvetíthetnek hiteleket a bankok felé.

A válság előtti szabályozatlan piac ellenére Csányi Úr azon törekvésével, hogy a felelősséget a hitelközvetítőkre hárítja, nem értünk egyet.

Mivel az értékesítők/hitelközvetítők a bank – beleértve az OTP bankot is – szerződött partnerei voltak, ezért a szerződés értelmében kizárólag a bank által kidolgozott hitelkonstrukciókat értékesíthették! A bank által e tevékenységért fizetett jutalék mértéke pedig nem függött attól, hogy forint, vagy deviza alapú hitelt vesz fel az igénylő.

A legtöbb bank folyamatos képzésein a bank által preferált termékeket mutatták be a hitelközvetítőknek és az új termékekről e-maileket küldtek, melyekben érdekes módon nem a forint, hanem a devizahiteleket preferálták!

Sajnálattal fogadtuk, hogy Magyarország legbefolyásosabb banki szaktekintélye a közösen kitűzött célok és eredmények elérése érdekében a harmadik vonalban vállvetve küzdő közvetítőket teszi felelőssé. Erre a kialakult helyzetre nekünk – a banki szektorral ellentétben – semmiféle hatásunk és befolyásunk nem volt.”

Forrás: http://ingatlanmagazin.com/penz-es-jog/csanyi-sandor-megnevezte-a-devizahitelezes-kollektiv-bunoseit

megjelent: 2011. szeptember 29-én.

Kásler Árpád a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének(BAÉSZ) elnőke a következőt tette közzé a Csányi Sándor nyilatkozata után:

 

Csányi úr, ezt majd a törvényszéken a bíró előtt felhozhatja mentségként, legfeljebb jót röhögünk rajta…

“Alaposan át kellene gondolni, hogy a hitelközvetítők folytathassák-e tovább ténykedésüket az országban.”

Ugyanezt gondoljuk a bankokról, amint döntés születik erről feltétlen értesíteni fogjuk róla, ha a beszélőn keresztül, akkor is.

forrás: http://kaslerarpad.hu/?p=1465

megjelent: 2012.augusztus 5-én vasárnap.

Kásler Árpád korábban jogerőssen is pert nyert az OTP Bank Rt-vel szemben. Részletes anyag az OTP Perrel kapcsolatban ide kattintva érhető el a www.kp.hu oldalon.

Címke: , ,

Nesze szemem egyél még !

Sokszor nehezen állunk ellen a finom ételeknek, és ezt tapasztaljuk a hírekkel kapcsolatban is. Elolvassuk, bosszankodunk és örülünk. Vagy azt mondjuk magunknak, hogy erre mindig emlékezni fogok (persze, hogy nem :-), de az is lehet, hogy kipróbálod. Leggyakrabban azonban csak olvasunk.

... közömbösen. Ez amit biztos nem szeretnénk. Ezért összegyűjtjük azokat a cikkeket, amikről van véleményünk és azokat a cikkeket, amiket a Google vagy más kereső véletlenül dob nekünk. Kíméletlenül és elkötelezetten nem változtatunk, mivel tudjuk, hogy szükség van agyagtáblákra és papirusztekercsekre. Legyen ez az oldal is ilyen. Ja, és bocs a reklámokért.

Klikk

Reklám pedig van. Szükség van rá a keresőmotorok miatt, a látogatás növeléséhez és persze bevételforrás számunkra. Biztos, hogy rajtad is segít. Hívj fel minket, vagy küldj egy levelet és beszéljünk róla.

Megéri !