Botrány botrány hátán az évadban

Unalmasnak és szokványosnak nem nevezném a hamarosan záró színházi évadot. Botrány, kultúrpolitikai koncepció hiánya, politikai kinevezések és gazdasági megszorítások – ezek cifrázták az elmúlt időszakot. Forrás: NOL Társulatokat felszámoltak már, de a teátrumok államosítása óta példa nélküli, hogy bezárjon egy színház. Pár hete viszont épp ez történt: elbúcsúzott a Budapesti Kamaraszínház. Azt, hogy a társulat […]

Szerző:

Unalmasnak és szokványosnak nem nevezném a hamarosan záró színházi évadot. Botrány, kultúrpolitikai koncepció hiánya, politikai kinevezések és gazdasági megszorítások – ezek cifrázták az elmúlt időszakot.

Forrás: NOL

Társulatokat felszámoltak már, de a teátrumok államosítása óta példa nélküli, hogy bezárjon egy színház. Pár hete viszont épp ez történt: elbúcsúzott a Budapesti Kamaraszínház. Azt, hogy a társulat új működési koncepcióval megmenthető-e, még nem tudni. A Tivoli játszóhelyüket viszont visszavenné a Thália Színház, úgy hírlik, tévéfelvételeket rögzítenének ott.

A Thália élére Bereményi Géza és Kálomista Gábor szintén az évadban nyerte el vezetői mandátumát, miközben az intézményhez hozzácsapták a Mikroszkóp Színpadot is. Most épp társulatfélét szerződtetnek (befogadószínháznak nem lehet saját csapata), laza szálakkal próbálják odakötni a színészeket, másképp nehezen egyeztethetők a feladatok. A nemrég nyitott Látvány Rádióstúdióban végzett munkájukért kapnák a fizetésüket, de a színpadon is számítanának rájuk. A huszonvalahány „fix” művész között ott van Csányi Sándor, Schell Judit, Egri Kati, Schmied Zoltán, Szombathy Gyula és Pindroch Csaba.

ez a bejegyzés

ez a bejegyzés a Metrinwest kft. mérlegtechnikai megoldásainak bemutatására szolgál. Profiljaink között a hídmérlegek és technológia mérlegek mellett a kalibrálás szerepel. tags: hídmérleg; vasúti; közúti; kombinált; technológiai mérlegek; big-bag zsáktöltő; elektronikus raktármérlegek; hordótöltő mérlegek; ex-es mérlegek; tartálymérleg; szalagmérleg; precíziós mérlegek; analitikai mérlegek; darabszámlálós mérlegek;precíziós mérlegek; élelmiszeripari mérlegek; címkenyomtató mérlegek; szuperlapos saválló mérlegek; felsőpályás húsipari mérlegek

Meglehetősen sok igazgatói pályázatot övező botrányról kellett beszámolnunk az évadban. Az elmúlt szezonban (is) az igazgatók nagy részét inkább politikai megbízhatóság, semmint szakmai alapon választották ki. A legnagyobb port az Új Színház ügye kavarta, ahol Márta Istvánt a szélsőjobbos nézeteiről ismert Dörner György, valamint az író-rendező Pozsgai Zsolt váltotta. Márta végül a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) művészeti vezetésén túl a Zsolnay Negyed vezetője lett később.

 

A harmadik pályázat járt csak eredménnyel a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatóválasztása kapcsán. Tavaly áprilisban a helyi önkormányzat leváltotta Vasvári Csabát, a döntést egyrészt a társulaton belüli feszült hangulattal, másrészt a drasztikus nézőszámcsökkenéssel indokolta a városvezetés. Azóta Vasvárit az előadó-művészeti színházművészeti bizottságba kérték fel, és ő a művészeti vezetője a Thália Színházban megrendezendő Vidéki Színházak Fesztiváljának.

 

 

A fehérvári direktori széket Szikora János nyerte el, aki együtt pályázott a Bárka Színházat alapító Csányi Jánossal. Csányi a Bárkából Debrecenbe evezett át, ahol egy év után, 2007-ben lemondott az igazgatói posztról, mert 36 millió forinttal túllépte az előző évi költségvetést. Csányi utóda az akkori művészeti vezető, Vidnyánszky Attila lett, akit most a fehérvári szakmai bizottságba is felkértek. Igaz, a szakmai grémiumnak csak véleményezési lehetősége van, a döntés joga a városé.

Vidnyánszky szerepe a színház- és kultúrpolitikában meglehetősen központi. Ő a Magyar Teátrumi Társaság és az előadó-művészeti színházi bizottság elnöke, sőt, nemrég lett a színházi intézet vezetője a Kaposvári Egyetemen. A Magyar Teátrumi Társaság egyébként társtulajdonossá vált a POSZT-ot működtető kft.-ben is. Ennek megfelelően a zsűri és a válogató-grémium összeállításában is jelentős szerepet kapott.

A szakmai zsűri tagja az idén Kerényi Imre, aki az elmúlt időszakban főként a politikában tevékenykedett. A rendező ugyanakkor 2013-ban harmadszor is színpadra állítja Arthur Miller darabját, az Édes fi ai mat – újra Huszti Péterrel és Piros Ildikóval a főszerepekben. Ennek a Nemcsák Károly vezette József Attila Színház ad otthont. A József Attila egyébként az évadban több koprodukciót hozott létre a Turay Ida Színházzal és a soproni Petőfivel, mindkettőben családilag érintett a direktor. Amúgy felesége, Darvasi Ilona nemrég lemondott a soproni színház igazgatói posztjáról, mert nem hosszabbították meg a művészeti tanácsadó, Huszti Péter mandátumát.

Helyette Pataki Andrást nevezték ki a minap, aki annak a Forrás Színháznak a vezetője, amelynek Dörner György is tagja 2006 óta. Sőt, az „új” Új Színház bemutatóját, a Vendégséget a Forrás-direktor rendezte. Színházigazgatót keres még a szombathelyi színház, ahol Jordán Tamás pályázatát támogatta többséggel a szakmai grémium. A posztért verseng még Dömötör Tamás mellett Koltay Gábor is. Koltay korábban a Miskolci Nemzeti Színház direktori posztjára is beadta elképzeléseit. Itt a nyertes Kiss Csaba lett.

És persze a Trafó. Júniusban jár le Szabó György mandátuma, aki a kortárs művészetek háza alapító igazgatója. Bár a hazai és a nemzetközi szakma is Szabó maradása mellett kampányolt, Tarlós István végül Bozsik Yvette-et nevezte ki a posztra. De Bozsik még a munka kezdése előtt az őt ért támadásokra hivatkozva lemondott a lehetőségről. A „második forduló” most is tart.

A Bárka Színház állami tulajdonba kerülése még a háttérmunkáknál jár. Egyelőre az alapító józsefvárosi önkormányzat fi nanszírozza a teátrumot. Ha átkerül a Közigazgatási és IgazságügyiMinisztériumhoz (KIM), akkor integrálódhat – a tervek szerint – a Nemzeti Közszolgálati Egyetembe. A színház gazdasági vezetője, Szabó Attila úgy véli, a jogi keretek őszre adottak lehetnek, a 2013-as költségvetésükről már a KIM dönt majd.

 

A független színházak egyre roszszabb helyzetbe kerülnek. Már május végét írjuk, de még mindig nem írta ki a minisztérium a működési pályázatukat, ez jó néhány struktúrán kívüli színházat sodort veszélybe. A Szputnyik és a KoMa jelentette be eddig a feloszlás lehetőségét, az utóbbi megszűnésében a kerületi – tavaly őket befogadó – önkormányzat is ludas lenne. Az új vezetésű NKA-ban előadó-művészeti kollégiumba vonták össze a színházat, a zenét, a táncot. Ide is beadhatják elképzeléseiket a függetlenek. A kuratórium már meghozta a döntéseket, ezeket az elnök, L. Simon László alá is írta, hamarosan nyilvánossá válik, ki mennyi pénzt kap. Igaz, a támogatások folyósítására az évadban már nem számíthatnak a társulatok.

Címke: , ,

Nesze szemem egyél még !

Sokszor nehezen állunk ellen a finom ételeknek, és ezt tapasztaljuk a hírekkel kapcsolatban is. Elolvassuk, bosszankodunk és örülünk. Vagy azt mondjuk magunknak, hogy erre mindig emlékezni fogok (persze, hogy nem :-), de az is lehet, hogy kipróbálod. Leggyakrabban azonban csak olvasunk.

... közömbösen. Ez amit biztos nem szeretnénk. Ezért összegyűjtjük azokat a cikkeket, amikről van véleményünk és azokat a cikkeket, amiket a Google vagy más kereső véletlenül dob nekünk. Kíméletlenül és elkötelezetten nem változtatunk, mivel tudjuk, hogy szükség van agyagtáblákra és papirusztekercsekre. Legyen ez az oldal is ilyen. Ja, és bocs a reklámokért.

Klikk

Reklám pedig van. Szükség van rá a keresőmotorok miatt, a látogatás növeléséhez és persze bevételforrás számunkra. Biztos, hogy rajtad is segít. Hívj fel minket, vagy küldj egy levelet és beszéljünk róla.

Megéri !