A zambiai királykobra döntésére vár Csányi

Zambiában nyert privatizációs tendert a Csányi Sándorhoz köthető Bonafarm-csoport, de a külföldi beruházókat hevesen támadó új kormányzattal még nem sikerült felvennie a kapcsolatot – írja a Népszabadság. Forrás: origo A Csányi Sándorhoz köthető Bonafarm-csoport nyerte a Nansanga farm bloc nevű privatizációs tendert, amelyet Zambiában írtak ki több hatalmas mezőgazdasági terület hasznosítására. A Figyelő korábban beszámolt […]

Szerző:

Zambiában nyert privatizációs tendert a Csányi Sándorhoz köthető Bonafarm-csoport, de a külföldi beruházókat hevesen támadó új kormányzattal még nem sikerült felvennie a kapcsolatot – írja a Népszabadság.

Forrás: origo

A Csányi Sándorhoz köthető Bonafarm-csoport nyerte a Nansanga farm bloc nevű privatizációs tendert, amelyet Zambiában írtak ki több hatalmas mezőgazdasági terület hasznosítására. A Figyelő korábban beszámolt róla, hogy a tendert egy 9350 hektáros és három kapcsolódó farm megművelésére írták ki, de a zambiai tudósításokból nem derül ki, hogy ezeket mind a Bonafarm nyerte volna el.

ez a bejegyzés

ez a bejegyzés a Metrinwest kft. mérlegtechnikai megoldásainak bemutatására szolgál. Profiljaink között a hídmérlegek és technológia mérlegek mellett a kalibrálás szerepel. tags: hídmérleg; vasúti; közúti; kombinált; technológiai mérlegek; big-bag zsáktöltő; elektronikus raktármérlegek; hordótöltő mérlegek; ex-es mérlegek; tartálymérleg; szalagmérleg; precíziós mérlegek; analitikai mérlegek; darabszámlálós mérlegek;precíziós mérlegek; élelmiszeripari mérlegek; címkenyomtató mérlegek; szuperlapos saválló mérlegek; felsőpályás húsipari mérlegek

A Bonafarm a Népszabadságnak megerősítette, hogy elnyerte a tendert, de elmondták, hogy a pályázat részeként titoktartást vállaltak, ezért részleteket nem árultak el.

 

A pályázaton nemcsak a terület megművelésére kellett ajánlatot tenni, hanem a farmok infrastruktúrájának fejlesztése is elvárás volt, ezek alapján pedig a Népszabadság szerint sejthető, hogy erős állami érdek áll az eljárás sikeres lefolytatása mögött.

 

 

A tender kiírása, az eredményhirdetés és a tényleges munka megkezdése között azonban választások voltak az afrikai országban, és tavaly ősszel nem a korábbi, az eljárást megkezdő kormányerő, az 1991 óta hatalmon lévő Mozgalom a Többpárti Demokráciáért lett a befutó – emlékeztet a Népszabadság. A választást Michael Chilufya Sata, a “Királykobra” néven is ismert politikus, a Hazafias Front jelöltje nyerte meg.

 

A névre helyi elemzők szerint azért szolgált rá, mert politikai ellenfeleire keményen lecsap, de hasonló vehemenciával támadja a külföldi beruházókat is. Az utóbbi időben elsősorban azokat a kínai és brazil cégeket ostorozza, melyek az elmúlt években Zambiában igyekeztek megvetni a lábukat, ezek a vállalatok főleg az ország rézbányászata iránt érdeklődnek. A jelenlegi elnök azonban nem nézte jó szemmel a külföldi beruházók térnyerését, és kampányában ennek több esetben is hangot adott. Ennek ihatja most meg a levét a Bonafarm, amely a Népszabadság információi szerint a pályázat megnyerése után fel kívánta venni a kapcsolatot az új kormányzattal, ám ez eddig nem sikerült, így egyelőre várnak.

 

A Bonafarm pozícióját erősítheti ugyanakkor, hogy Michael Chilufya Sata a turizmus, az építőipar és persze a bányászat fejlesztése mellett azt szeretné, ha az ország az eddigieknél nagyobb arányban támaszkodna a mezőgazdaságra is. Ráadásul az utóbbi hónapokban az elnök már jóval ritkábban intézett kirohanást a külföldi társaságokkal ellen. A híradások szerint a váltás két okra vezethető vissza: az egyik, hogy míg ellenzéki oldalról könnyen kritizált Michael Chilufya Sata, addig elnökként már jóval megfontoltabban nyilatkozik a befektetőkről.

 

Úgy tartják, az elnök józan gondolkodású, és tisztában van vezetői hiányosságaival, ezért meglehetősen erős és képzett tanácsadói kört épített ki maga köré. Tanácsadói pedig felhívták a figyelmét arra, hogy az országba tőkét hozó vállalkozások nélkül roppant nehéz lesz Zambia gazdasági növekedését fenntartani, esetleg gyorsítani. Ez lenne ugyanis egyik záloga annak a szándéknak, hogy a lakosság drámai szegénységben elő rétegét csökkentsék. (Ez most egyes jelentések szerint a népesség több mint 60 százalékáról mondható el.) A Bonafarm helyzete azonban azt mutatja, hogy a szemléletváltás egyelőre csak a kormányzati kommunikációban jelent meg – írja a Népszabadság.

Címkék: , ,

Nesze szemem egyél még !

Sokszor nehezen állunk ellen a finom ételeknek, és ezt tapasztaljuk a hírekkel kapcsolatban is. Elolvassuk, bosszankodunk és örülünk. Vagy azt mondjuk magunknak, hogy erre mindig emlékezni fogok (persze, hogy nem :-), de az is lehet, hogy kipróbálod. Leggyakrabban azonban csak olvasunk.

... közömbösen. Ez amit biztos nem szeretnénk. Ezért összegyűjtjük azokat a cikkeket, amikről van véleményünk és azokat a cikkeket, amiket a Google vagy más kereső véletlenül dob nekünk. Kíméletlenül és elkötelezetten nem változtatunk, mivel tudjuk, hogy szükség van agyagtáblákra és papirusztekercsekre. Legyen ez az oldal is ilyen. Ja, és bocs a reklámokért.

Klikk

Reklám pedig van. Szükség van rá a keresőmotorok miatt, a látogatás növeléséhez és persze bevételforrás számunkra. Biztos, hogy rajtad is segít. Hívj fel minket, vagy küldj egy levelet és beszéljünk róla.

Megéri !

Egy igazi szófelhő. Válassz!