A milliárdos Thália Színház virtuális társulata rádióstúdióhoz szerződött

A Thália Színház virtuálisnak mondott társulata a valóságban is ülést tartott. Huszonkét neves színész szegődik a teátrumba, amellyel a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kötött szerződést, rádióstúdió működtetésére. Az állami megrendeléseket kapó színház ez évi tervezett költségvetése meghaladja az egymilliárd forintot. Forrás: nepszava.hu A fővárosi fenntartású Thália Színházhoz olyan neves színészek szerződtek, mint Csányi Sándor, […]

Szerző:

A Thália Színház virtuálisnak mondott társulata a valóságban is ülést tartott. Huszonkét neves színész szegődik a teátrumba, amellyel a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kötött szerződést, rádióstúdió működtetésére. Az állami megrendeléseket kapó színház ez évi tervezett költségvetése meghaladja az egymilliárd forintot.
Forrás: nepszava.hu

A fővárosi fenntartású Thália Színházhoz olyan neves színészek szerződtek, mint Csányi Sándor, Egri Kati, Pindroch Csaba, Schell Judit vagy Szombathy Gyula. Úgy tudjuk, Cserhalmi György még tárgyal az odaszerződéséről.

A szerződtetések a fővárosi fenntartású színházak igazgatóinak körében nem kis feszültséget keltettek. Egyesek etikátlannak tartják a Thália Színház vezetésének az eljárását. Hogy dupla pénzt ígérve csábítják el a színészeiket – van, akinek a Thália Nonprofit Kft. havi 500 ezer forintot kínált. Másrészt a teátrum azáltal teheti mindezt, hogy sok milliós állami megrendeléseket kap az MTVA-tól, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól.

ez a bejegyzés

ez a bejegyzés a Metrinwest kft. mérlegtechnikai megoldásainak bemutatására szolgál. Profiljaink között a hídmérlegek és technológia mérlegek mellett a kalibrálás szerepel. tags: hídmérleg; vasúti; közúti; kombinált; technológiai mérlegek; big-bag zsáktöltő; elektronikus raktármérlegek; hordótöltő mérlegek; ex-es mérlegek; tartálymérleg; szalagmérleg; precíziós mérlegek; analitikai mérlegek; darabszámlálós mérlegek;precíziós mérlegek; élelmiszeripari mérlegek; címkenyomtató mérlegek; szuperlapos saválló mérlegek; felsőpályás húsipari mérlegek


A 14 négyzetméternyi hangstúdiót februárban kezdték el építeni, miután januárban az MTVA stratégiai együttműködést kötött a Tháliával. Az együttműködés értelmében a színház adja a helyiséget, s állja az átalakítás költségeit; az átalakítást a Flotta Form kft. végezte mintegy 14,5 millió forintért. A Látvány Rádióstúdió átadásakor Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója azt mondta, a “beruházás közelebb viszi az emberekhez a közszolgálati rádiózást”.
A Fővárosi Önkormányzat tájékoztatása szerint a Thália Színháznak erre a naptári évre nyújtott támogatása 284 millió 400 ezer forint. A Thália Színház Nonprofit Kft tervezett költségvetése – Csécs Tamás gazdasági igazgató tájékoztatása szerint – 1 milliárd 93 millió 563 ezer forint. A Mikroszkóp Színpadot a főváros 64,253 millió forinttal támogatja, a Thália Nonprofit Kft. tervezett költségvetése pedig 121,953millió forint.

A látványstúdiót, Csécs Tamás gazdasági igazgató tájékoztatása szerint a Thália Színház üzemelteti. A technikai berendezések az MTVA tulajdonát képezik – információink szerint a berendezések a Magyar Rádió felszámolt hangjátékstúdiójából valók -, a gazdasági igazgató ennek értékével nincsen tisztában. Csécs Tamás arra nem kívánt válaszolni, hogy az MTVA, a Thália Színház menedzser-igazgatójával, Kálomista Gábor magáncégével szerződött-e. A Thália Színház épületében, annak emeletén egyébként már eddig is volt hangstúdió, még az 1998-as rekonstrukció idején alakították ki.

Az MTVA és a Thália Színház közötti keretszerződés jelenleg 3500 percnyi rádiójáték felvételére szól. Kérdésünkre, hogy a közpénzből gazdálkodó MTVA ezért hány millió forintot és pontosan kinek fizet, nem válaszolt. A látványstúdiót az MTVA akkor és annyiszor használja, amikor és ahányszor akarja.

A gazdasági igazgató cáfolta, hogy a Thália Színház jelenleg fizetésképtelen lenne, és megerősítette azt az információt, hogy tévéstúdiót alakítanak ki, amely alkalmas lehet tévéjátékok felvételére.

A színház 22 fős virtuális társulata rádió-, és tévéjátékokra, valamint színházi előadásokban való szereplésre szerződnek. Május 9-én a Kossuth rádió Kultúrkör című műsorában Bereményi Géza a következőket mondta:”A Thália különbözni fog bármelyik magyar színháztól. Ugyanis nincs társulata. Befogadó színház. És ezen szeretnénk változtatni. Nem úgy, hogy társulatot szervezünk magunk köré, hanem ide kötnénk a színészeket. Mert az az egyik fő problémája egy befogadó-színháznak, hogy ha saját produkciót szeretne létrehozni, akkor a színészeket nem tudják egyeztetni. S van, hogy egy sikeres darabot csak havonta egyszer tudunk játszani.

Ezért szeretnénk olyan színészeket magunkhoz édesgetni, akik hozzánk egyeztetik magukat. S azt hiszem, ez sikerül is. Már van egy huszonkét fős társulatfélénk. De hát ez nem társulat, hanem csak hozzánk kötődő színészek. Azon belül van a hangstúdiónk, ahol most beszélünk, és ebben a hangstúdióban rádiójátékokat és kulturális műsorokat veszünk fel. Tévés vállalkozások is vannak, szeretnénk saját tévéstúdiót is létrehozni…”.
A Thália társulatának előző heti ülésén volt olyan Kossuth-díjas színész, aki nem értette a konstrukciót. Tisztázatlannak tartotta, hogy szerződtetése esetén mi mindenben kellene részt vennie: hangjátékokban, tévéfilmekben, színházi előadásokban és kulturális műsorokban is?

Bereményiék, pályázati anyagukban arról írtak, hogy egy intézmény, egy produkció, de akár egy művész is ugyanúgy “értékesíthető”, avagy “eladható”, mint bármely más termék vagy szolgáltatás, s hogy a Thália Színházat és a Mikroszkóp Színpadot márkává kell fejleszteni. Mint a Coca Colát vagy a Niveát.
Arra a kérdésünkre, hogy a 22 fős virtuális társulat fenntartása mennyibe kerül a Tháliának, a gazdasági igazgató diplomatikusan azt válaszolta, hogy “Díjazásukat a színház költségvetése tartalmazza az elvégzett feladatoknak megfelelően.”

Megkérdeztük Bálint Andrást, a Radnóti Színház igazgatóját, hogyan érinti, hogy Csányi Sándor és Szombathy Gyula elszerződnek a teátrumból. A direktor mindössze egy mondatot kívánt nyilatkozni, annyit, hogy tudomása szerint Csányi valóban a Tháliába szerződött, de, mind az öt szerepét tovább játssza a jövő szezonban a Radnóti Színházban.

Szombathy Gyula megkeresésünkre elmondta, hogy tizennégy évig volt a Radnóti Színházban tag. Úgy érezte, most váltani kell. Az Alkonyt már levették a műsorról, a Pygmaliont is leveszik, így mindössze egy szerepe maradt volna, Feydeau Bolha a fülbe című előadásában, de ebben nem játszik tovább. Ilyesmit játszott már ezermilliószor, ezért nem érdemes őt egyeztetni. Arról nem is beszélve, hogy a Tháliában éppen Feydeau-t próbál, akinek hat egyfelvonásosából Hamvai Kornél írt darabot, Esküvőtől válóperig címmel. Nyári produkcióként mutatják be, de az évadban is repertoárra kerül. Szombathy megbízásos szerződéssel dolgozik, hangjátékban, tévéjátékszerűen megcsinált színházi előadásban is szerepel majd.

A Radnóti Színházban közalkalmazott volt, most önálló vállalkozóként számlát ad. Bárhol máshol akar dolgozni, egyeztetéskor a Tháliának előjoga van. Ha kiadják, akkor például elképzelhető, hogy a Radnótiban is játszik majd. Egri Kati is játszik az Esküvőtől válóperig című produkcióban, ő is szerepel majd hang- és tévéjátékokban. De neki lesz havi fizetése is. A Thália befogadó-színház, magyarázta, ezen belül alakult egy rádióstúdió, és odaszerződött társulati tagként. Úgy, ahogy régen a filmgyárnak is volt társulata. Egri a fizetéséért tévéjátékokban is részt vesz, színházi produkciókban is játszik.

A színésznő a bezárt Budapesti Kamaraszínházban volt állásban, így ott nem maradt tovább játszható szerepe. A Thália ajánlata biztonságot jelent számára. Szerződéséről Bereményi Géza igazgatóval, Kálomista Gábor menedzser igazgatóval, és Herczeg Tamás operatív igazgatóval egyaránt tárgyalt. Úgy tudja, a Feydeau darabbal együtt, öt bemutató lesz. Azzal még nincs tisztában milyen rádió- tévéjátékokban kap munkát, de már egy következő színházi bemutatóban szerepel, bár nem biztos benne, hogy erről már beszélhet. Annyit azért elmondott, hogy augusztusban újra színpadi produkcióban kezd próbálni, egy új magyar darabban.

Scipiades Erzsébet-Bóta Gábor / Népszava
Címkék: , , , , , , , , ,

Nesze szemem egyél még !

Sokszor nehezen állunk ellen a finom ételeknek, és ezt tapasztaljuk a hírekkel kapcsolatban is. Elolvassuk, bosszankodunk és örülünk. Vagy azt mondjuk magunknak, hogy erre mindig emlékezni fogok (persze, hogy nem :-), de az is lehet, hogy kipróbálod. Leggyakrabban azonban csak olvasunk.

... közömbösen. Ez amit biztos nem szeretnénk. Ezért összegyűjtjük azokat a cikkeket, amikről van véleményünk és azokat a cikkeket, amiket a Google vagy más kereső véletlenül dob nekünk. Kíméletlenül és elkötelezetten nem változtatunk, mivel tudjuk, hogy szükség van agyagtáblákra és papirusztekercsekre. Legyen ez az oldal is ilyen. Ja, és bocs a reklámokért.

Klikk

Reklám pedig van. Szükség van rá a keresőmotorok miatt, a látogatás növeléséhez és persze bevételforrás számunkra. Biztos, hogy rajtad is segít. Hívj fel minket, vagy küldj egy levelet és beszéljünk róla.

Megéri !

Egy igazi szófelhő. Válassz!