˝Kilistázták˝ a szegedi húsfeldolgozó céget, a Picket is

Negatív színben tünteti fel a magyar élelmiszer-feldolgozókat az a kiszivárgott tavalyi minisztériumi háttéranyag, amelyben felsorolják az import húst felhasználó cégeket. A Pick Szeged Zrt. is vásárol külföldről húst, de a híres hungarikumhoz csak magyar sertést vágnak. Forrás: delmagyar.hu A legtöbb nagy nevű hazai élelmiszeripari cég szerepel azon a listán, amely az import húst feldolgozó vállalatokról […]

Szerző:

Negatív színben tünteti fel a magyar élelmiszer-feldolgozókat az a kiszivárgott tavalyi minisztériumi háttéranyag, amelyben felsorolják az import húst felhasználó cégeket. A Pick Szeged Zrt. is vásárol külföldről húst, de a híres hungarikumhoz csak magyar sertést vágnak.

Forrás: delmagyar.hu

ez a bejegyzés

ez a bejegyzés a Metrinwest kft. mérlegtechnikai megoldásainak bemutatására szolgál. Profiljaink között a hídmérlegek és technológia mérlegek mellett a kalibrálás szerepel. tags: hídmérleg; vasúti; közúti; kombinált; technológiai mérlegek; big-bag zsáktöltő; elektronikus raktármérlegek; hordótöltő mérlegek; ex-es mérlegek; tartálymérleg; szalagmérleg; precíziós mérlegek; analitikai mérlegek; darabszámlálós mérlegek;precíziós mérlegek; élelmiszeripari mérlegek; címkenyomtató mérlegek; szuperlapos saválló mérlegek; felsőpályás húsipari mérlegek

A legtöbb nagy nevű hazai élelmiszeripari cég szerepel azon a listán, amely az import húst feldolgozó vállalatokról készült 2011-ben. A piaci szereplők által „feketelistának” nevezett Ángyán-féle jegyzék – a volt földművelésügyi államtitkár januárban mondott le tisztségéről – szerint még a hungarikumot gyártó Pick is külföldről szerzi be az alapanyagot. A listán a 136 vállalkozás egyike a Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségébe tartozó Pick Szeged Zrt.

Nyugodtság van. Ez echt ungarisch Wintersalami. Fotó: Karnok Csaba
Nyugodtság van. Ez echt ungarische Wintersalami. Fotó: Karnok Csaba

Azért lett „szégyenlista” a kiszivárgott háttéranyagból, mivel felmerült: ha ekkora behozatalra szorul a feldolgozóipar, vajon import húst használnak-e fel a hungarikumok gyártásánál is. Hiszen azokat a szigorú előírások szerint hazai alapanyagból kell elkészíteni.

EredetvédelemAz áprilisban elfogadott hungarikumtörvény csak július 1-jén lépett hatályba, a védendő magyar értékek listáját pedig később állítják össze. Mindeddig egy 2008-as országgyűlési határozat foglalkozott azok védelmével. A határozat a Hagyományok–Ízek–Régiók (HÍR) program keretében még az első Orbán-kormány idején összegyűjtött 309-es listát tekinti a hungarikumok jegyzékének, ebből 11 termék élvez nemzeti oltalmat. Közéjük tartozik a szegedi téliszalámi is. A speciális termékeket csak azok gyárthatják, akik betartják a szigorú előállítási szabályokat.

A Pick téliszalámival, valamint az úgynevezett szegedi téliszalámival kapcsolatban Csányi Attila, a Bonafarm csoport vezérigazgatója, Csányi Sándor fia válaszolt a hvg.hu kérdéseire. (A Pick Szeged Zrt. a Bonafarm csoport tagja.) A vezérigazgató kijelentette: a Pick téliszalámi hungarikum, abba kizárólag magyar sertéshús kerül, az előírásoknak megfelelően nagy súlyú sertés húsa. Az országban évente 110 ezer ilyen nagy súlyú disznót vágnak, közülük 40–50 ezret a Pick Szeged Zrt. vásárol fel. Más termék a – szintén penészes – szegedi téliszalámi, ami egy európai listán szereplő földrajzi eredetvédett termék. Mivel az eredetvédelem szigorú előállítási szabályokat határoz meg, aminek betartásával csak nagyon kis mennyiséget tudnának készíteni, a Pick Szeged Zrt. nem gyártja. Az előírások között például az szerepel, hogy a nagy súlyú sertéseket csakis 5 délmagyarországi megyéből lehet felvásárolni és kizárólag kistermelőktől: még azt is kikötik, hogy a malacoknak ezekben a megyékben kell világra jönniük. Ebben a régióban azonban nincs kellő mennyiségű, az előírásoknak megfelelő sertés, hogy rentábilis legyen a szegedi téliszalámi gyártása – állította Csányi Attila.

A listán felsorolt cégek első reakciója különben az volt a szerintük őket negatív színben feltüntető „kilistázással” kapcsolatban, hogy nem bűn külföldről jó minőségű húst venni, ha itthon hiány van belőle. Az országban mindössze 3 millió a sertések száma, az ágazatban azonban évente 4,5 millióra van szükség. A behozatalra a folyamatos termelés érdekében rákényszerülnek.

Címke: ,

Nesze szemem egyél még !

Sokszor nehezen állunk ellen a finom ételeknek, és ezt tapasztaljuk a hírekkel kapcsolatban is. Elolvassuk, bosszankodunk és örülünk. Vagy azt mondjuk magunknak, hogy erre mindig emlékezni fogok (persze, hogy nem :-), de az is lehet, hogy kipróbálod. Leggyakrabban azonban csak olvasunk.

... közömbösen. Ez amit biztos nem szeretnénk. Ezért összegyűjtjük azokat a cikkeket, amikről van véleményünk és azokat a cikkeket, amiket a Google vagy más kereső véletlenül dob nekünk. Kíméletlenül és elkötelezetten nem változtatunk, mivel tudjuk, hogy szükség van agyagtáblákra és papirusztekercsekre. Legyen ez az oldal is ilyen. Ja, és bocs a reklámokért.

Klikk

Reklám pedig van. Szükség van rá a keresőmotorok miatt, a látogatás növeléséhez és persze bevételforrás számunkra. Biztos, hogy rajtad is segít. Hívj fel minket, vagy küldj egy levelet és beszéljünk róla.

Megéri !