biztonságos internet :: társzolgáltatás :: domain regisztráció

Adatvesztés vs Adatmentés

Előzőleg tárgyalt címünkben megfertőződött honlapok veszélyeire hívtuk fel figyelmüket. Olvasónk kérdésére az adatmentésre kívánunk válaszolni:

K.: A honlapomról készült adatmentés megóv a vírusok okozta károktól ?

Nem autómatikusan készül mentés a tárolt honlapokról. Ezt a szolgáltatást előzetesen meg kell rendelni, hiszen tárterülettől és az igényelt mentések fajtáitól  függő díjazása van. Az adatmentési stratégia azonban fontos része kell, hogy legyen mindennapjainknak. Egy saját adatbázissal rendelkező honlap, melyet naponta többször is frissítenek teljesen más megoldásokat igényel, mint egy statikus web-névjegy.

1) Statikus honlapok:

  • adatmentés DVD-re
  • adatmentés saját merevlemezre (HDD)

2) Adatbázis motorra épülő honlapok

  • kép mentések időszakonként hálózati megosztott adatmentéssel
  • rendszeres növekményes mentések hálózati megosztott adatmentéssel

Jellemzően a második pontba sorolt honlapok tulajdonosai kell, hogy rendszereiket védelmezzék. Az itt keletkező károk helyreállítása komoly kiadásokkal járhatnka, nem is beszélve az idő és információkiesés problémájáról. A statikus honlapok gazdái mindig győződjenek meg arról, hogy az általuk kifietett honlapokról a webmester másolatot készítsen, az az internetre feltöltött tartalommal pontosan egyezzen sé működőképes legyen offline környezetben is.